Genomineerde Best Young M&A Talent 2017 Roel Fluit kijkt terug en blikt vooruit

Roel Fluit maakt als genomineerde kans op op 14 december de M&A Award voor Best Young M&A Talent 2017 omhoog te houden. De redactie stelt alle genomineerden een drietal vragen, nu de beurt aan Roel Fluit.

Naam: Roel Fluit
Leeftijd: 35
Functie omschrijving: Advocaat
Bedrijf: Loyens & Loeff
Genomineerd voor: Best Young M&A Talent. 
Pitch: Klik hier

Aan welke fusie(s) en/of overname(s) heeft u het afgelopen jaar gewerkt en wat waren voor u de bijzonderheden?
Ik heb het afgelopen jaar aan een verscheidenheid van transacties gewerkt (zowel als lead als als local counsel). Zo heb ik onder meer de acquisitie van Den Braven. door Arkema van Egeria begeleid. Hierbij traden wij op als lead counsel voor Arkema. Den Braven is een grote internationale groep die zich bezighoudt met de productie en verkoop van met name siliconen en kitten. Den Braven heeft dochtervennootschappen in meer dan 20 jurisdicties. In deze transactie hebben wij kantoren uit ons netwerk ingeschakeld om alle jurisdicties waarin de Den Braven groep actief is te kunnen dekken. Dit heeft zeer goed gewerkt en de transactie is efficiënt en naar grote tevredenheid van cliënt verlopen. Dit soort transacties toont aan dat wij als kantoor niet alleen de ‘go to firm’ zijn voor de nationale transacties op onze thuismarkten (Nederland, Luxemburg, België en Zwitserland) maar ook uitermate goed gepositioneerd zij om projecten te begeleiden waarbij juridische dekking vereist is in een grote verscheidenheid aan jurisdicties. Afhankelijk van het type transactie schakelen wij daarbij kantoren in uit ons netwerk die in de relevante sector als ‘leading’ gelden in hun jurisdictie. Het aansturen van dit soort grote projecten vereist goed projectmanagement. Door de toenemende globalisering en opkomst van technologie zal dit alleen maar belangrijker worden in ons vak. Voor ons als kantoor heeft goed projectmanagement daarom een hoge prioriteit; wij zijn constant bezig om ons te verbeteren op dit gebied om ons te (blijven) onderscheiden.

Een andere transactie waar ik recentelijk aan heb gewerkt is de acquisitie van Buckaroo door Blackfin Capital Partners. De reden dat ik specifiek deze transactie noem is dat deze transactie voor mij aantoont hoe belangrijk het tegenwoordig is om te werken in (multidisciplinaire) sector teams. Buckaroo is actief als online payment provider. Gezien de activiteiten van de target speelden hier zowel vennootschapsrechtelijke vraagstukken als vraagstukken op het gebied van het financieel toezichtsrecht. Het voordeel van het werken bij een groot kantoor als Loyens & Loeff is dat wij alle relevante expertise in huis hebben. Voor specifieke transacties werken wij dan ook met gespecialiseerde teams met een specifieke focus op de relevante sector. In dit geval betrof het een fintech waarbij gespecialiseerde leden van onze M&A, banking en fiscale afdeling intensief samenwerken. Dit zorg voor een grote efficiëntie en slagkracht.

Hoe heeft u het afgelopen jaar ervaren?
Met het oog op de mondiale politieke onzekerheid waar we het afgelopen jaar mee te maken hadden, onder meer veroorzaakt door de Brexit, de verrassende uitkomst van de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten en verkiezingen in eigen land, was ik aan het begin van het jaar wat sceptisch. Ik kan echter vaststellen dat de impact van deze factoren op de overnamemarkt gering was; er was een grote en constante dealflow in 2017. De sterke Amerikaanse Dollar heeft daarnaast gezorgd voor actieve Amerikaanse investeerders in de markt (denk bijvoorbeeld aan de ongevraagde biedingen op Unilever en AKZO Nobel).  Al met al is het een mooi en druk jaar geweest.

Wat verwacht u voor de markt in 2018?
Hoewel lastig voorspelbaar lijken vrijwel alle pijlen (nog steeds) de goede kant op te wijzen: de corporates zijn “cash-rich”, financiering is goedkoop en in ruime mate beschikbaar, private equity is een niet meer weg te denken asset class, met goed gevulde oorlogskassen. Nationale en Europese bedrijven draaien goede resultaten en zijn mondiaal gewilde assets. Kortom, ik zie een positieve outlook voor de overnamemarkt.
 
Ik zie het opkomend protectionisme als een zorgwekkende ontwikkeling en hoop dat dit slechts een temporele conjunctuurbeweging is. Daar staat tegenover dat het huidige kabinet het belang van een goed vestigingsklimaat lijkt te onderkennen. Op basis van mijn antwoord op de vorige vraag, moet ik wellicht ook concluderen dat de impact van de politiek op de overnamemarkt in algemene zin niet moet worden overschat.

—–

M&A Awards 2017: Stem op uw favoriete Young Talent 2017
Wie valt er 14 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2017? Stem nu mee:
Iedereen kent de sterren van de M&A-wereld. Maar wie zijn eigenlijk de toekomstige rainmakers van Nederland? In de lijst van genomineerden vindt u een greep uit de allerbeste M&A-advocaten en investment bankers onder de 35 jaar van dit moment. Een gewild lijstje onder recruiters en headhunters. Wanneer u die talentvolle collega liever binnen de muren van uw eigen organisatie houdt, kunt u dus maar beter op een ander stemmen. Ga naar alle nominaties voor de Best Young Talent 2017.

Bekijk alle Young Talents & stem direct

Tip: Bezoek 14 december de M&A Awards 2017, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen