Pitch Best Young M&A Lawyer 2019: Tessa Rozendal, Windt le Grand Leeuwenburgh

De genomineerden maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Young M&A Lawyer 2019. Deze pitch is ingezonden door Mark Miedema voor Tessa Rozendal van Windt le Grand Leeuwenburgh.

Bekijk alle pitches & stem direct

Wat zijn de specialiteiten van dit talent?
Tessa is sinds 2013 werkzaam als advocaat en is gespecialiseerd in mid-market M&A transacties. Ze treedt op voor ondernemers, strategische partijen en private equity fondsen in een breed scala aan transacties.

Tessa is een allround M&A lawyer en kan zowel grote complexe transacties begeleiden als kleinere transacties met een specifieke dynamiek. Tessa haalt zichtbaar energie uit haar werk en is dan ook het meest in haar element als ze midden in de dynamiek van een M&A transactie zit. Haar kracht ligt in de centrale rol die ze vervult in de processen waarin ze betrokken is. Als geen ander overziet ze de juridische en commerciële belangen van haar cliënten en de wederpartijen, weet ze de regie in een transactieproces te nemen en het proces tot een succesvolle deal te brengen. Op die manier weet ze cliënten te binden. 

Afgelopen jaar heeft Tessa onder andere The Datacenter Group geadviseerd bij de verkoop aan DWS Infrastructure Fund en de Odin Groep geadviseerd bij de verkoop aan Fortino Capital Partners. Beide transacties zijn het resultaat van het opbouwen van een belangrijke vertrouwensrelatie met de cliënt in eerdere transactieprocessen.

Waarmee onderscheidt hij of zij zich van de andere M&A professionals?
Tessa onderscheidt zich door op jonge leeftijd al als deal captain te functioneren. Al vroeg in haar carriëre begeleidde Tessa zelfstandig transacties en ze heeft daardoor veel ervaring opgedaan. Bij de eerste closing die ze zelf deed had ze de juridische stukken al snel in de vingers, maar ontdekte ze dat ook praktische vaardigheden van belang zijn om een goed M&A advocaat te zijn. Als er immers 20 man in de zaal zitten te wachten voor een once in a lifetime deal, kunnen de stukken wel tot in de puntjes geregeld zijn, maar zijn er ook mensen en emoties te managen. Tessa heeft de impact om dat te kunnen doen, en blinkt inmiddels uit in proces- en relatiemanagement.

Tessa heeft in het verleden tal van transactieprocessen begeleid en onder meer:

Tessa combineert haar deal- en praktijkervaring met een volwassen houding in dossiers, een ongeëvenaarde inzet en excellent juridisch niveau. Ze kent dan ook alle ins en outs van de dossiers waarin ze betrokken is. Daar komt bij dat ze duidelijke eigen stijl heeft: Tessa heeft een Rotterdamse no-nonsense houding, is pragmatisch en zorgt dat haar cliënten hoogwaardig en eerlijk advies krijgen. Ze laat zich niet uit het veld slaan en houdt haar rug recht. Door deze houding en haar leidinggevende rol steekt ze uit boven haar peers.

Wat voor impact heeft hij of zij binnen de organisatie?
Binnen kantoor vervult Tessa een belangrijke rol. Ze is actief bij de opleiding van stagiaires en jonge medewerkers en is altijd beschikbaar om haar collega's te helpen en in te springen wanneer dat nodig is. Tessa zorgt ervoor dat haar omgeving (haast) net zo enthousiast wordt als zij zelf. Ook als ze druk is zorgt Tessa dat ze tijd maakt om stagiaires en jonge medewerkers op te leiden en hen de kneepjes van het vak te leren. Over de vereiste inhoud is Tessa duidelijk: alleen topkwaliteit is acceptabel. Dat geldt voor anderen, maar vooral voor haarzelf en altijd om het belang van de cliënt te dienen.

Wat Tessa echter onderscheid van anderen is echter haar sterke morele kompas en integriteit. Tessa komt op voor de underdog en durft — ook in geval van weerstand bij de andere generatie of een assertieve counterpart — kritisch te blijven. Zo schroomt zij niet om het duidelijk te maken wanneer zij vindt dat zaken sneller, beter of efficiënter moeten. Een partner die aangeeft toch écht meer tijd nodig te hebben om te kunnen bijlezen wordt al plagend omgedoopt tot 'de schildpad' en erkent zijn verlies.

Maar, ook bij niet werk-gerelateerde zaken zoals discussies over politiek en milieu zorgt Tessa dat ze haar mening duidelijk maakt. Waar veel jonge advocaten onder de indruk zijn van de traditionele hiërarchie die binnen de advocatuur geldt, durft Tessa haar mening te geven en kritische vragen te stellen. Dat is in een traditionele setting soms even wennen, maar het wordt uiteindelijk altijd gewaardeerd. Door die verfrissende houding zorgt Tessa ervoor dat niet alleen op werkgebied het beste eindresultaat wordt behaald, maar ook dat het team het beste uit zichzelf haalt, kritisch durft te zijn en plezier houdt in het werk.

In hoeverre maakt hij of zij het verschil bij klanten?
Cliënten waarderen Tessa om haar profiel en duidelijke aanpak. Ze neemt de regie, zegt wat ze vindt en laat zich niet van haar stuk brengen. Inhoudelijk is ze vlijmscherp. Door haar achtergrond overziet ze ook de financiële en commerciële belangen van de cliënt. Ze weet precies wanneer ze kritisch moet zijn op juridische punten en wanneer ze juist tot pragmatische oplossingen moet komen om te zorgen dat een deal rond komt. Of het nu een relatief kleine transactie betreft of een complex proces met grote teams aan de andere kant, Tessa is altijd in control en een stap voor op de rest.

Deze kwaliteiten worden door cliënten die met haar hebben gewerkt snel gezien en gewaardeerd. Ze vervult dan ook de rol van trusted advisor en cliënten die eenmaal met haar hebben gewerkt komen steevast bij haar terug.

Jake Rooney (Vice President, Torch Partners): "It was an absolute pleasure to work with Tessa on the majority sale of The Datacenter Group to DWS Infrastructure Fund. Her contribution to the legal aspect of this transaction was of the highest quality and it ensured that the process continued to run smoothly. She always acted with professionalism and with the best interests of our client in mind. I would strongly recommend her to future clients." 

Carmelo Messina (CFO, Odin Groep): "Tessa is uiterst professioneel, betrekt de juiste professional er op het goede moment bij, is scherp tot op het laatste moment, heeft een uitstekende procesbeheersing en staat altijd klaar, waar mogelijk is ze praktisch/pragmatisch en op z'n tijd is er ook ruimte voor humor. Het moge duidelijk zijn, Tessa is steengoed in wat ze doet en ze doet het ook nog eens op een prettige manier waarbij ze niet schroomt om waar nodig regie te nemen en haar klant ondersteunen in een proces."

Waarom verdient hij of zij de nominatie voor Best Young Talent?
Tessa is 32 jaar oud, heeft Economie en Rechten gestudeerd in Rotterdam en is in 2013 begonnen bij Houthoff. Ze heeft daar 6 jaar hoofdzakelijk op Corporate/M&A gewerkt en veel dealervaring opgedaan. Ze is een M&A lawyer pur sang en leeft op de adrenaline van de deal. Als het nodig is, vervangt ze haar vegetarische maaltijden door (eveneens vegetarisch) snoep en de lange werkdagen lijken haar alleen maar meer energie op te leveren.

Recent is Tessa van Houthoff overgestapt naar Windt le Grand Leeuwenburg om daar aan de M&A praktijk te gaan bouwen. Oprichter Marcel Windt: " Met haar karakter, ervaring en vaardigheid vormt Tessa een belangrijke versterking voor ons M&A team en zal zij de komende jaren een centrale rol spelen in de uitbreiding van onze mid-market M&A praktijk". Het durven nemen van zo'n stap is tekenend voor Tessa. Ze heeft een uitgesproken karakter en kiest haar eigen pad. Een echte M&A lawyer zorgt niet alleen voor juridisch advies, maar heeft karakter, durft zelf ook risico's te nemen, is een procesbegeleider met doorzettingsvermogen, en weet dossiers naar haar hand te zetten. Daarom is Tessa de 'Best Young M&A Lawyer'.

Bekijk alle pitches & stem direct

Gerelateerde artikelen