Pitch Best Young M&A Lawyer 2019: Jacqueline Clement, NautaDutilh

De genomineerden maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Young M&A Lawyer 2019. Deze pitch is ingezonden door Esmée Salomons voor Jacqueline Clement van NautaDutilh.

Bekijk alle pitches & stem direct

Wat zijn de specialiteiten van dit talent?
Corporate M&A, met de focus op Financial Institutions

Waarmee onderscheidt hij of zij zich van de andere M&A professionals?
Jacqueline onderscheidt zich van haar peers door haar uitstekende gevoel voor klantbeleving. Ze hanteert een zeer toegewijde werkwijze, en weet klanten daarmee, al in een vroeg stadium, aan zich te binden.   Als het gaat om de klantbeleving heeft Jacqueline oog voor alle aspecten. Ook de praktische zaken, zoals een ontvangst, lunch, invulling van het moment rondom signing en closing etc., beschouwt Jacqueline als belangrijke elementen in het zorg dragen voor een goede klantbeleving. ‘Slechts’ juridisch inhoudelijk topadvies is voor haar niet voldoende, ze gaat ‘two times the extra mile’. Mede daarom is de waardering voor Jacqueline als collega, zowel binnen ons M&A-team als daarbuiten, groot: “Jacqueline is een uitstekende advocaat, die hoofd- van bijzaken weet te onderscheiden en een zeer pragmatische aanpak heeft. Ze is uiterst diligent en gericht op wat de klant belangrijk vindt. Maar het meest onderscheidt ze zich door haar altijd positieve houding en open uitstraling. Ook al loopt de druk nog zo hoog op, Jacqueline houdt het hoofd koel en heeft nog steeds voor iedereen een vriendelijk woord. Echt een aanwinst voor ons team!” (Partner M&A-team)

Wat voor impact heeft hij of zij binnen de organisatie?
Jacqueline wordt intern beschreven als een inhoudelijk ‘uitstekende advocaat’. Haar juridische kwaliteiten staan buiten kijf; zij maakt op dat punt alle verwachtingen waar die je kan heb-ben van iemand die summa cum laude afstudeert. Zij heeft dan ook het vertrouwen van alle partners, zowel binnen het Corporate M&A team als bij de vele andere praktijkgroepen met wie Jacqueline samenwerkt. Die schromen niet om taken die ver uitstijgen boven het niveau van senior associate, toch aan haar over te laten. De ervaring die Jacqueline heeft opgedaan tijdens het jaar dat zij werkzaam was op ons kantoor in New York heeft haar groei als advocaat en trusted advisor alleen maar versneld. Maar ook buiten haar inhoudelijke werkzaamheden is Jacqueline op verschillende manieren actief betrokken bij kantoor en haar medewerkers. Zo vervult zij binnen de M&A-afdeling de rol van secretaressecoördinator, waarbij zij een team van zes secretaresses aanstuurt. Ze toont hierbij goed leiderschap en neemt zichtbaar verantwoordelijkheid. Zo deinst Jacqueline bijvoorbeeld niet terug voor het voeren van een moeilijk functioneringsgesprek. Tegelijkertijd is ze ook erg betrokken bij het welbevinden van dit team. “Ze is heel benaderbaar, en ook al is het druk haar deur staat altijd voor je open. Ook komt ze actief op voor de belangen van de hele secretaressegroep. Dit maakt haar een goede secretaressecoördinator". (Secretaresse M&A-Team)    

Als het gaat om bredere impact binnen de organisatie laat ze zien dat je een baan als succesvolle M&A-advocaat bij een Zuidas kantoor wel degelijk kunt combineren met actief privéleven. Sporten, het onderhouden van de hechte band met haar familie, vrienden en partner, zijn slechts enkele voorbeelden van zaken buiten het werkende leven, die voor Jacqueline erg belangrijk zijn. Als drukbezette vrouw weet zij hierin de juiste balans te vinden. Deze vorm van female empowerment die zij uitdraagt, is een voorbeeld voor velen binnen kantoor.

In hoeverre maakt hij of zij het verschil bij klanten?
Als het gaat om het verschil maken bij onze klanten, blinkt Jacqueline uit op diverse vlakken. Haar toewijding als het gaat om klantbeleving, zoals beschreven onder vraag 5., is één ding, haar werkwijze in het relatiebeheer een tweede. In 2016-2017 heeft Jacqueline op ons kantoor in New York gewerkt. De ervaring die zij daar heeft opgedaan met business development en het onderhouden van relaties met cliënten én de advocaten van de wederpartij in transacties zet zij ook in Nederland effectief in. Zij is daarbij authentiek en kopieert niemand, maar legt en onderhoudt contacten zoals het bij haar past.  ‘Face to face’ contact is voor Jacqueline bijvoorbeeld cruciaal. Interne en externe kansen om persoonlijk contact te leggen grijpt zij met beide handen aan. Zij maakt daarbij goed gebruik van de ervaring die zij hieromtrent heeft opgedaan in New York, tijdens de periode dat zij daar voor ons werkzaam was. Bijvoorbeeld door een uitgebreider moment te maken van de signing of closing dan ‘tekenen en door’, of het geregeld bezoeken van relevante netwerkenbijeenkomsten. Tijdens dit persoonlijke contact houdt Jacqueline de bigger picture altijd in het achterhoofd. Ze weet wat er speelt binnen markt(en) van onze klanten. Met deze helikopterview weet zij op proactieve wijze ook lange termijn kansen voor onze klanten te identificeren. Hiermee maakt zij bij de klant het verschil.  

Daarnaast hanteert Jacqueline maatwerk bij het benaderen van haar klanten. Het bijstaan van bijvoorbeeld een familiebedrijf vergt een andere communicatie aanpak dan het bijstaan van een verzekeraar. Jacqueline weet hier feilloos op in te springen door in haar communicatie richting de klant bewust onderscheid te maken. Ze ‘vertaalt’ de juridische inhoud naar een boodschap die haar klant begrijpt, en daardoor voor de klant direct bruikbaar is. Zo schreef een klant, een grote verzekeraar, over haar: “Het is heel prettig werken met Jacqueline. Zij beschikt over de zeldzame combinatie van een scherpe blik, een goed probleemoplossend vermogen en uitstekende communicatieve vaardigheden.”

Waarom verdient hij of zij de nominatie voor Best Young Talent?
"De antwoorden op de voorgaande vragen, ondersteund door het track record van Jacqueline op MenA.nl (zie ook het overzicht hieronder), maken dat zij verdient om genomineerd te worden voor Best Young Talent.

Track record:   

  • Intertrust acquires ABN AMRO's Escrow and Settlement business  
  • The Companjen family acquires Bakker Bart from Gilde Equity Management  
  • Achmea Bank acquires banking activities of ASR Bank  
  • Liberty Mutual Insurance acquires Nationale Borg from AmTrust

Jacqueline is ontegenzeggelijk één van de grootste talenten binnen ons kantoor, zij combineert alle aspecten van een uitstekende advocaat moeiteloos en heeft daarbij ook nog oog voor de menselijke kant van de zaak en de klantbeleving. Zij is de dragende kracht van veel transacties binnen onze praktijk en heeft het volste vertrouwen van onze klanten en daardoor ook van ons."

Bekijk alle pitches & stem direct

Gerelateerde artikelen