Pitch Best Small Cap 2019: Moulding Industries – CKV Plastics en Metron

De genomineerde deals maken dit jaar kans op de M&A Award voor Best Small Cap Deal 2019. Deze pitch is ingezonden door Dennis Doornbos van TIC Advisory

Bekijk alle pitches & stem direct

Date deal closed
10 augustus 2019

Published value
5-50

Buyer
Moulding Industries

Target
Metron en CKV Plastics

Seller
Metron DGA en CKV DGA

Involved firms and advisors sell side
Van Oers Corporate Finance (CKV Plastics)

Involved firms and advisors target
Nvt

Involved firms and advisors buy side
Marktlink, TIC Advisory en Stek Advocaten, allen committed adviseurs van Paul Harkema bij de uitrol van de gekozen strategie

Brief description deal / Deal outline
Harkema nam in 2016 het bedrijf Packpower over en bouwt sindsdien aan de hand van een buy and build strategie aan een groep van kunststof- en spuitgietbedrijven, waaraan hij nog tientallen acquisities aan denkt toe te kunnen voegen. Daarvoor richt hij zich met name op mkb-spelers in de kunststoffensector waar opvolgingsproblemen bestaan.    

Na de meest recente overnames bestaat de groep uit vier bedrijven, waar met tussen de 140 en 150 man personeel. Daarvan werken er rond de honderd in Nederland en de rest in een vestiging in Bosnië. Volgens Harkema zijn er 300 bedrijven, waaronder veel ’papa-en-mamabedrijfjes’, in de kunststofmarkt in Nederland die voor hem als overnameobject interessant kunnen zijn. Ook buitenlandse avonturen gaat hij niet uit de weg.    

Een les die Harkema zegt te hebben geleerd, is dat het opvullen van het gat van de voormalige directeur eigenaar een van de moeilijkste dingen is. „Ze zeggen vaak dat ze niet zoveel doen binnen het bedrijf, maar vaak doen ze alles en komen ze in het weekend terug om bij uitval een heftruck besturen.”

Deal rationale
De overname is onderdeel van de stragie om kleine spelers over te nemen waarbij een goede klik met de huidige DGA van wezenlijk belang is.

What is the impact of this deal for the company?
Footprint is vergroot, meer armslag, inbouwen van synergie tussen de bedrijven. Overigens is Harkema voorzichtig met synergie, te snel willen realiseren kan waarde vernietigend zijn. Verder bouwen aan de waarde propositie van Moulding Industries.

What is the impact of this deal for the direct stakeholders?
Vergroten van de de omvang van Moulding Industries, geen zorgen meer over opvolging voor de verkopers en een prima prijs voor de verkopers.

What is the impact of this deal on the society?
Zorgen voor stabiliteit bij de overgenomen bedrijven, rust brengen.

Why does this deal deserve a nomination?
Deze deal verdient een nominatie vanwege een aantal aspecten: het ondermerschap van Paul Harkema en het doorzettingsvermogen, de gave om verbinding en vertrouwen met de Verkopers te krijgen. Daarnaast loopt Paul niet weg voor de financieringsvraag. De overname zijn naast bancair ook gefinancierd met een creatieve oplossing middels het Aegon Achtergestelde Leningenfonds. Het indienen van een financieringsmemorandum met een doorkijk voor de hele groep post deal en aansluitend ook een financieel DD rapport die aansluit hierop met tevens vermelding van de belangrijkste risicofactoren (en ook upsides) heeft gezorgd voor vertrouwen bij de financiers. De samenwerking tussen alle partijen aan zowel Koop als Verkoopzijde was uitstekend. Hierdoor is een deal ontstaan waar iedereen tevreden mee was en is Paul Harkema bezig om zijn strategie verder uit te rollen.

Bekijk alle pitches & stem direct

Gerelateerde artikelen