Pieter Riemer: Stroom van Chinese overnames in Nederland

Nederland kan, net als andere Europese landen, de komende decennia een stroom van investeringen en overnames door Chinese bedrijven tegemoet zien. Dat zegt Pieter Riemer, regional managing partner voor Europa van het internationale advocatenkantoor Linklaters. Hij verwijst daarbij ondermeer naar een onderzoeksrapport van zijn kantoor getiteld ‘China’s growth on the world stage’ dat afgelopen woensdag is gepubliceerd.
"Chinese banken, investeringsmaatschappijen en corporates zijn op dit moment de Nederlandse markt aan het verkennen", zegt Riemer. Zowel in Amsterdam als op het kantoor van Linklaters in Beijing waar sinds kort ook de voordien in Nederland werkende partner Peter Goes kantoor houdt, wordt Linklaters door Chinese partijen benaderd voor potentiele transacties in Nederland. Chinese bedrijven zijn bovendien zeer geïnteresseerd om mee te doen aan zogeheten match making bijeenkomsten waarbij Nederlandse ondernemingen bij Chinese partijen worden geintroduceerd.
 
Die belangstelling verbaast niet tegen de achtergrond van de Chinese ambities. Onder de nieuwe generatie politieke leiders die op dit moment in Beijing aantreden, wil China versneld opschuiven van de keten van laagwaardige producten naar meer hoogwaardige industrie en dienstverlening. Door acquisitie van merken, technologie en marktposities in het buitenland versterkt China de concurrentiekracht van zijn ondernemingen en integreert het dieper in de wereldwijde economie. Daarnaast toont het land een voorkeur om zijn enorme valutareserves te investeren in bedrijfsactiva in plaats van in Amerikaanse of Europese staatsschuld.
 
Go global 
Het ‘go global’ van Chinese ondernemingen en investeerders wordt mogelijk gemaakt door een liberalisering van het geld- en kapitaalverkeer. In 2013/2014 wordt een nieuw internationaal betalingssysteem CIPS ingevoerd, dat buitenlandse banken voor het eerst rechtstreeks toegang geeft tot het RMB clearingsysteem van de Chinese centrale bank. Volgens het rapport zal CIPS een revolutionaire impact hebben op de internationale positie van de Renminbi, wat een versnelde groei van buitenlandse investeringen mogelijk maakt.
 
De afgelopen jaren zijn Chinese ondernemingen begonnen aan een buitenlandse expansie door overnames. In 2005 kochten zij voor $8,4 miljard aan buitenlandse bedrijven, vorig jaar voor $57 miljard. De focus lag aanvankelijk op belangen in mijnbouw en energie. Het rapport van Linklaters constateert dat de nadruk inmiddels ligt op bedrijven die sterke merken hebben en innovatieve producten en dat de Verenigde Staten en Europa de belangrijkste doelmarkten zijn geworden. Sinds begin 2011 hebben Chinese partijen bijna $25 miljard gestoken in Europese bedrijven. Volgens Riemer is dat nog slechts een begin.
 
 
Gerelateerde artikelen