Pieter de Jong, 3i: “Vertrouwen in Nederland blijft”

Het Britse private-equityhuis 3i heeft de afgelopen jaren voor meer dan een miljard euro in het aandelenkapitaal van Nederlandse ondernemingen gestoken. De komende jaren wil 3i in Nederland blijven investeren, zegt Pieter de Jong, managing director van 3i Benelux.

3i richt zich hoofdzakelijk op ondernemingen die tussen de 100 en 500 miljoen euro waard zijn met internationale ambities. Daarmee is de Britse firma een van de weinige private-equityhuizen met een wereldwijd kantorennetwerk die zich op middelgrote ondernemingen richten, zegt Pieter de Jong, managing director van 3i Benelux.

Vanuit Amsterdam hebben de acht investment managers van 3i Benelux een diverse portefeuille aan bedrijven opgebouwd. De bedrijven zijn actief in verschillende sectoren maar hebben als belangrijkste gemene deler internationale autonome groei of internationale consolidatie. "De sectoren waarin we investeren zijn divers;  ‘industrial’, ‘consumer goods’, ‘energy’, ‘services’ en ‘healthcare’", aldus De Jong. In de Benelux is geinvesteerd in discount keten Action, Element Materials Technology (het vroegere Stork Materials Technology, dat materialen voor de luchtvaart en de olie-industrie test in laboratoria),  frisdrankenfabrikant Refresco, luchthavenafhandelaar Aviapartner en de distributeur van specialty chemicals, Azelis. Inmiddels afgestoten bedrijven zijn onder meer ABX Logistics, Daalderop, De Telefoongidsen, Dockwise, Electrawinds, Hyva en Malmberg.

In totaal heeft 3i Benelux in de afgelopen tien jaar meer dan 1,2 miljard euro geïnvesteerd in het aandelenkapitaal van Nederlandse ondernemingen. 3i Benelux boekte sinds 2001 een rendement op geïnvesteerd vermogen van ruim boven 30% per jaar. De Nederlandse portefeuille houdt zich goed staande in de crisis, en laat een mooie winstgroei zien.

De komende jaren verwacht De Jong een paar honderd miljoen per jaar te investeren. "Hoewel er wat donkere wolken boven Nederland samenpakken, staan wij vrij positief tegenover het land vanwege de relatief gezonde economie, het stabiele politieke klimaat en de internationale oriëntatie van het bedrijfsleven", zegt de Jong. "Ondanks de crisis zien wij nog steeds interessante investeringsmogelijkheden."

Gerelateerde artikelen