Philips verkoopt merendeel led-divisie voor 2,8 miljard dollar

Philips heeft 80,1% van zijn gecombineerde led-verlichting- en autolampendivisie voor 2,8 miljard dollar verkocht aan investeringsmaatschappij GO Scale Capital. De overige 19,9% houdt het Nederlandse elektronicabedrijf zelf.
Door de transactie krijgt de business, die vanaf nu Lumileds heet, een totale waarde van 3,3 miljard dollar. Dat laat Philips weten in een persbericht. De deal wordt in het derde kwartaal van 2015 officieel afgerond. Het verkoopbedrag wordt betaald in cash. 
 
CEO Pierre-Yves Lesaicherre gaat Lumileds leiden. Philips’ Lighting Solutions business blijft een belangrijke klant van Lumileds en de twee blijven samenwerken aan projecten. Lumileds levert lichtcomponenten aan de auto-industrie maar ook aan fabrikanten van consumenteneletronica.
 
De activiteiten hebben plaats in dertig verschillende landen. Op de loonlijst staan 8300 mensen. In 2014 bedroeg de omzet twee miljard dollar en de EBITA-marge heeft dubbele cijfers, zo verklaart het bedrijf mysterieus. 
 
“Philips is very positive about this transaction with GO Scale Capital as its principals are long-term, growth-oriented investors with a track record of building and expanding technology companies,“ zegt Frans van Houten, CEO van Philips.
 
GO Scale Capital is een nieuw investeringsfonds van GSR Ventures en Oak Investment Partners en heeft als doel om te investeren in disruptieve technologie. Lumileds heeft als klanten onder meer BMW, Volkswagen en Audi. Investeerder GO Scale Capital hoopt met Lumileds te groeien in de nieuwe business van elektrische auto’s. 
 
Het Amsterdamse kantoor Aperghis & Co, een corporate finance adviseur, adviseerde koper GO Scale Capital. De Amerikaanse bank Morgan Stanley trad op als M&A advisor van Philips en De Brauw Blackstone Westbroek, met als teamleider Arne Grimme, stond Philips juridisch bij. 
 
Gerelateerde artikelen