Philips sluit meer overnames niet uit

Philips sloot het tweede kwartaal af met een vergelijkbare omzet die 4 procent hoger lag dan dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Philips, dat afgelopen maanden een reeks acquisities deed, zitten er nog meer overnames in het vat.

Ook de winst viel flink hoger uit. De cijfers van Philips zijn voor het eerst exclusief lichtonderdeel Philips Lighting. De opbrengsten van Philips in de maanden april, mei en juni kwam uit op 4,3 miljard euro. Dat was nagenoeg in lijn van wat kenners hadden voorzien.

Onder de streep resteerde een bedrag van 161 miljoen euro, tegenover 118 miljoen euro een jaar eerder. Topman Frans van Houten sprak van 'solide resultaten'. Hij benadrukte de sterke orderinstroom, die 8 procent hoger uitviel, en de verbeteringen van de marges, geholpen door hogere volumes, operationele verbeteringen en betere productiviteit.

Pijplijn
Circa de helft van de opdrachten in de pijplijn zullen volgens Van Houten nog dit jaar tot omzet leiden. Hij zei verder dat de tweede jaarhelft van Philips beter zal zijn dan de eerste jaarhelft. Het bedrijf handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Philips voorziet voor heel 2017 een vergelijkbare omzet die 4 tot 6 procent hoger zal uitvallen. Daarnaast zal het bedrijf naar verwachting de marges weten op te krikken.

Bij de divisie Personal Health, dat onder meer elektrische tandenborstels en scheerapparaten maakt, viel de omzet 6 procent hoger uit. De opbrengsten bij Diagnoses & Treatment stegen met 3 procent.

De besparing die Philips deed op de inkoop bedroeg 61 miljoen euro. Andere kostenbesparingen leverden in het tweede kwartaal 48 miljoen euro op. Het concern kondigde verder aan vanaf het derde kwartaal te beginnen met een aandeleninkoopprogramma van 1,5 miljard euro.

Overnames
Philips kondigde de afgelopen maand een reeks overnames aan waarmee het zijn productaanbod completer wil maken. De grootste aankoop is het Amerikaanse Spectranetics. Voor die specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie legt het bedrijf omgerekend 1,9 miljard euro op tafel. Volgens het concern is op termijn zeker nog ruimte voor meer overnames, mede doordat het belang in Philips Lighting verder wordt afgebouwd.

Van Houten zei verder niets te hebben gehoord van Third Point, het hedgefonds van de activistische investeerder Daniel Loeb, dat volgens geruchten zou zijn ingestapt bij het technologieconcern.

Bron: ANP

Lees ook:
Philips koopt Duits softwarebedrijf
Philips lijft Health & Parenting in
Philips sluit overnameweek in stijl af

 

Gerelateerde artikelen