Philips raadpleegt Bank of America in zoektocht naar overnames

Philips heeft de hulp van Bank of America ingeschakeld. De Amerikaanse investment bank gaat mee helpen zoeken naar overnames in de medische sector. Dat zeggen ingewijde bronnen tegen persbureau Bloomberg. Er zijn nog geen concrete targets, maar Philips overweegt acquisities die variƫren van enkele miljoenen tot miljarden euro's.

De bronnen zeggen dat er in de komende zes tot twaalf maanden overnames  kunnen worden aangekondigd. Het overnamebudget kan hoger uitvallen als gevolg van lopende verkoopdeals, zeggen de betrokkenen tegen Bloomberg. Koninlijke Philips zal wellicht ook kapitaal ophalen op de beurs of het geld gebruiken dat het heeft verdiend met de verkoop van zijn lichtdivisie.

Het Nederlandse AEX-bedrijf is op zoek naar bedrijven die medische apparatuur maken. Afgelopen december kocht Philips voor ruim 1 miljard euro Volcano Corp, een Amerikaanse fabrikant van onder meer röntgenscanners en beeld- en meetapparatuur voor hart- en vaatchirurgen. Bij de aankoop van Volcano Corp huurde Philips ook Bank of America in.

Op het Amstelplein
Het Nederlandse kantoor van Bank of America is gelegen aan het Amsterdamse Amstelplein, net als het hoofdkwartier van Philips. Dat is anders dan waar de meeste zakenbanken zich hebben gevestigd, namelijk op de Zuidas. Een woordvoerder van Philips weigerde tegenover Bloomberg in te gaan op de geruchten over de zoektocht naar nieuwe overnames. Ook Bank of America gaf geen commentaar.

Philips is bezig met het uitvoeren van een strategie waarin het zichzelf in twee bedrijven opsplitst, namelijk health care en een lichtdivisie. Begin dit jaar zei Stewart McCrone, M&A Director bij Philips, tegen MenA.nl: "De aankondiging van de splitsing van het bedrijf raakte mijn hart, maar rationeel is het een hele goede stap voor het bedrijf. Een kans om twee sterke bedrijven neer te zetten en een sterke waardegroei te realiseren. Een broer en zus die onafhankelijk van elkaar verder gaan." 

Gerelateerde artikelen