Philips mag Lumileds van Amerikaanse toezichthouder niet verkopen aan Chinezen

De deal was al gesigned. Er was alleen nog goedkeuring nodig van de Amerikaanse toezichthouder. Die is er - na bijna een jaar onderzoek - niet gekomen, zo blijkt vrijdagochtend. Philips mag zijn led-divisie Lumileds niet verkopen aan de Chinese investeringsmaatschappij Go Scale Capital. Daarmee klapt een deal van 2,9 miljard dollar. Philips praat nu met andere geinteresseerden.

Het elektronicaconcern maakte in maart vorig jaar bekend een belang van 80,1% in Lumileds te verkopen aan Go Scale Capital. Philips verwachtte destijds dat de opbrengsten uit de verkoop uit zouden komen op circa 2,9 miljard dollar, inclusief een uitgestelde voorwaardelijke betaling van maximaal 100 miljoen dollar.

Betrokken bij de afgeketste Lumileds-deal was corporate finance-adviseur Nicholas Aperghis & Co, dat koper GO Scale Capital bijstond. Morgan Stanley trad op als M&A advisor van Philips en De Brauw Blackstone Westbroek, met als teamleider Arne Grimme, stond Philips juridisch bij.  

Chinese koper
Go Scale Capital is een Chinees investeringsfonds dat wordt gesponsord door GSR Ventures en Oak Investment Partners. De partners in het consortium zijn Asia Pacific Resource Development, Nanchang Industrial Group en GSR Capital. Er waren plannen om fors te investeren in de led-activiteiten van Philips die zouden worden overgenomen, zei topman Sonny Wu eerder.

Eind oktober vorig jaar bleek dat Amerikaanse toezichthouders met ‘onverwachte bezwaren’ waren gekomen. Beide partijen wilden toen nog wel blijven werken aan de deal en probeerden de bezwaren weg te nemen. Dat is niet gelukt.

Het bezwaar komt van waakhond Cfius. Deze instantie waakt over de nationale belangen van de VS, zoals binnenlandse veiligheid en defensie. Waarom deze overname de Amerikaanse belangen in gevaar brengt, wordt niet vermeld. Lumileds is groot aanwezig in Amerika maar levert – voor zover bekend – niet aan het Amerikaanse leger.

In gesprek met andere partijen
"Ik ben erg teleurgesteld over de uitkomst omdat dit een goede deal was voor zowel Lumileds als Go Scale Capital," laat Frans van Houten, CEO Philips, weten in een verklaring. "Deze uitkomst heeft echter geen impact op de fundamentals van de Lumileds-activiteiten. We gaan nu in gesprek met andere partijen die geinteresseerd zijn in de strategische opties van Lumileds." 

Lumileds heeft vestigingen in meer dan 30 landen en circa 8800 medewerkers. Het haalde in 2015 een omzet van zo’n 2 miljard dollar. 

Splitsing gaat door
In de verklaring van Philips staat dat deze tegenslag geen effect heeft op het afscheidingsproces van het concern. Het bedrijf uit Eindhoven wil zich volledig gaan richten op de fabricatie van medische apparatuur voor ziekenhuizen. De licht-activiteiten zullen worden verkocht. Lumileds staat op zichzelf binnen Pihlips en is geen onderdeel van de lighting-divisie. Het verkoopproces van deze lighting-afdeling, via een beursgang of verkoop, gaat dus gewoon door.

Stewart McCrone is de man die sinds de zomer van 2014 bezig is met de splitsing van Philips. Begin vorig jaar interviewde M&A Magazine de M&A Director

 

Gerelateerde artikelen