Philips koopt Spectranetics voor 1,9 miljard

Philips wil de Amerikaanse specialist op het gebied van apparatuur voor vaatchirurgie Spectranetics overnemen voor omgerekend 1,9 miljard euro. Dat maakte de producent van gezondheidstechnologie woensdag bekend.

De overname wordt gefinancierd met bestaande middelen en nieuwe schulden. Philips heeft flink wat contanten op de plank liggen, onder meer doordat het belang in verlichtingsbedrijf Philips Lighting verder is afgebouwd. Nog deze week verwacht het de verkoop van een belang van ruim 80 procent in Lumileds aan een groep investeerders af te ronden.

Het bedrijf wil het overschot ook benutten om voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen. Daarbij voelt het bedrijf "geen enkele druk van aandeelhouders", zei topman Frans van Houten in een toelichting. Vorige week gingen geruchten dat Third Point, het hedgefonds van de activistische investeerder Daniel Loeb, zou zijn ingestapt bij het technologieconcern.

Van Houten zei evenwel dat hem daar niets van bekend is. Third Point heeft tot op heden geen contact gezocht met Philips, en ook bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is geen substantieel belang van de investeerder bekend.

Met Spectranetics haalt Philips technologie in huis die nauw aansluit bij het eigen aanbod voor operaties met behulp van beeldvormende apparatuur. De prijs van 38,50 dollar per aandeel die het bedrijf daarvoor over heeft, ligt 27 procent boven de slotkoers van het aandeel op Wall Street op dinsdag.

Spectranetics groeit volgens Philips met dubbele cijfers en verwacht dit jaar een omzet rond de 300 miljoen dollar te behalen. De overname levert naar verwachting vanaf volgend jaar een bijdrage aan zowel de omzetgroei als de winst, zei topman Van Houten.

Bron: ANP

Lees ook:
Philips hengelt Amerikaanse hersenscanspecialist binnen
Jan Bennink en Third Point dwingen Nestlé tot verkoop L'Oreal
Philips breidt gezondheidsportefeuille uit  
Philips verkoopt aandelen Philips Lighting voor 641 miljoen

Gerelateerde artikelen