PhiDelphi Corporate Finance verder als Clearwater International Nederland

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:40
PhiDelphi Corporate Finance maakte deze maand bekend een partnership te hebben gesloten met het grotere Clearwater International. Vanaf 3 april 2023 zijn de krachten van beide fusie- en overname kantoren gebundeld.

Voor Clearwater een stap op nieuwe grond, voor PhiDelphi kans om internationaal door te ontwikkelen en het serviceaanbod voor cliënten verder te verbreden. 22 jaar lang werden onder die naam meer dan 250 succesvolle aan- en verkooptransacties afgesloten. 

“We weten waar we het verschil kunnen maken en waar we goed in zijn”, vertelt oprichter Joris Heerkens. “Een belangrijke factor in ons succes is dat we de juiste opdrachten naar ons toe hebben weten te krijgen. En als je veel goed hebt gedaan, helpt je dat naar nieuwe opdrachten, zo simpel is het.”

In de afgelopen 22 jaar heeft PhiDelphi geleidelijk zijn stappen gezet in het middensegment van de corporate finance markt. Wanneer Harald Miedema zich in 2015 als partner aansluit, ziet hij het perspectief. “Ik wist dat PhiDelphi in de markt een sterke reputatie had, met slimme, breed geïnteresseerde mensen. Dat bood kansen. In de loop der jaren zijn we steeds een stapje beter geworden, met steeds mooiere deals, grotere zichtbaarheid en een groeiend team.”

“Je leert dit vak niet op een universiteit”, zegt Heerkens. “Er zitten veel handigheden en manieren van denken en werken in die je in de praktijk leert. Je hebt natuurlijk baat bij een goede analytische en kwantitatieve achtergrond, maar het verschil maak je met andere dingen. Het leren van elkaar zit echt in de genen van dit bedrijf.”

In 2018 stapt Willem Daris over vanuit ING en wordt PhiDelphi’s derde partner. Vanuit zijn grotendeels bancaire achtergrond is hij vooral blij met de variëteit aan cliënten. “Het leuke is dat we allemaal opdrachten voor verschillende bedrijven doen waar we intern veel over sparren. En waardoor je je door blijft ontwikkelen”, zegt hij. “Daarnaast hebben we zowel in Nederland als internationaal ons netwerk steeds verder uitgebouwd, onze propositie voor cliënten is zo steeds sterker geworden.”

Van de 250 succesvol afgeronde transacties had ruim een derde een internationale component, vertelt Daris: “Daarom is dit voor ons een belangrijke stap in de ontwikkeling. De fusie met Clearwater sluit naadloos aan op het groeiende internationale karakter van onze opdrachten. We sluiten ons aan bij een van de leidende corporate finance adviseurs in de Europese league tables. Daarbij heeft Clearwater een unieke samenwerkingscultuur en sectorfocus. Onder een nieuwe naam gaan wij door met doen wat we al jaren doen, maar dan als onderdeel van een sterk internationaal partnership.”


Vlnr: Willem Daris, Joris Heerkens en Harald Miedema

Corporate finance-adviseur Clearwater International is actief in hetzelfde middensegment van de markt, maar dan op een aanzienlijk grotere, internationale schaal, legt Daris uit. Het bedrijf rondde al ruim 2.000 transacties af in 36 landen wereldwijd. Samen met PhiDelphi ontstaat een team van ruim 360 professionals, werkend vanuit zeventien kantoren in tien Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zweden.

Julian Brown, CEO van Clearwater International over de aansluiting van het PhiDelphi-team bij Clearwater International: “Nederland is een strategische focusregio voor ons, omdat we vanuit onze klanten steeds vaker de vraag krijgen daar aanwezig te zijn. Maar daarbij is het ook van fundamenteel belang dat we het juiste team daarvoor inzetten, een team met ervaring en een goede reputatie in de regio.”

Clearwater International nam de tijd om in Nederland het juiste partnership te vinden, vertelt Brown. “En met PhiDelphi is dat uiteindelijk gelukt. Onze karakters sluiten goed op elkaar aan; zij weerspiegelen en versterken onze drive, ondernemerschap en cultuur. Dat vormt de beste basis om onze gezamenlijke business te doen groeien.”

Joris Heerkens, Harald Miedema en Willem Daris blijven als partner verbonden, zowel in adviesrol als in aandelen. Daris benadrukt dat het doel van deze fusie is om een nog betere en completere service te kunnen verlenen aan hun cliënten. “Groei is voor ons een middel, geen doel op zichzelf en we willen in dezelfde mid-market blijven opereren. De fusie- en overname-adviesmarkt is een steeds specialistischer wereld geworden. Veel sectoren hebben te maken met uitbreiding over de grens. Via de fusie kunnen we nu nog beter de daarvoor benodigde sectorexpertise aan onze cliënten bieden door gebruik te maken van specifieke kennis bij onze internationale collega’s.”

Ook op de arbeidsmarkt ontstaat meerwaarde, aldus Miedema: “Voor talent dat zich ook buiten Nederland wil ontwikkelen, zijn we door deze fusie een interessantere werkgever geworden. Er ontstaat over de hele linie ruimte voor groei. Van analist tot partner.”
Daris vult aan: “In de afgelopen jaren hebben we ons sterk ontwikkeld, met veel mooie deals, steeds grotere zichtbaarheid en een groeiend team. Nu kunnen we die volgende stappen gaan zetten.”
 

Gerelateerde artikelen