Petra Zijp (NautaDutilh) over de massasprint naar Beursplein 5

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:31
Petra Zijp, advocaat bij NautaDutilh, begeleidde in de eerste helft van dit jaar vijf van de in totaal zes Nederlandse beursgangen. Net op tijd voor Brexit. M&A Community gaat op bezoek bij de drukst bezette equity capital markets lawyer van de Zuidas.
Het is nu iets meer dan een maand geleden sinds het Verenigd Koninkrijk het historische besluit nam om artikel 50 van de EU in werking te laten treden. De AEX-index is inmiddels weer een beetje van de schrik bekomen: de Amsterdamse beursgraadmeter zakte op de dag na het referendum van 450 naar 410 punten, maar bungelt inmiddels weer rond de 450 – het pre-Brexitniveau. 
 
Het is nog te vroeg om te zeggen of de Brexit voor blijvende impact gaat hebben op de Nederlandse aandelenmarkten. Niemand weet hoe de nieuwe handelsakkoorden er uit zullen zien of wat de economische gevolgen zijn voor de UK – een van Nederlands belangrijkste handelspartners. Duidelijk is wel dat het onzekere klimaat, dat is ontstaan door het ontbindingsproces van de Britten, wellicht geen ideale situatie is voor een bedrijf om kapitaal op te halen via een aandelenplaatsing op de beurs. 
 
Massasprint naar het Damrak
Veel bedrijven met beursplannen zorgden er daarom voor dat zij vóór het referendum – in een rustiger beursklimaat – de gang naar het Damrak maakten. We kunnen gerust spreken van een massasprint. “Het was inderdaad een druk voorjaar,” laat Zijp ietwat eufemistisch weten in haar kantoorkamer in het WTC-gebouw. Maar liefst zes bedrijven vroegen in het eerste half jaar van 2016 een notering aan bij Euronext Amsterdam. Een record.  
 
– Verzekeraar a.s.r (10 juni)
– Sportschoolketen Basic-Fit (10 juni)
– Bottelaar Coca-Cola European Partners (31 mei)
– Lampendivisie Philips Lighting (27 mei)
– Veevoederproducent ForFarmers (24 mei)
– Industriebedrijf Sif (12 mei)
 
Petra Zijp is partner bij NautaDutilh en leidt het Capital Marketsteam. De afgelopen zes maanden adviseerde zij bij vijf IPO’s en noteringen op juridisch vlak – alleen bij Philips Lighting was NautaDutilh niet betrokken. Daarnaast adviseerde zij Delta Lloyd, zowel bij de claimemissie in het vroege voorjaar als bij de "re-IPO",  de kapitaalmarktransactie waarbij Delta Lloyd haar aandeel in de private bank Van Lanschot van de hand deed, en was haar kantoor betrokken bij de vervolgemissie door Core Laboratories en de US listing van Merus.
 
Deadline: 10 juni
Volgens Zijp is het niet zo dat bedrijven opeens IPO-plannen zijn gaan opstellen in de aanloop naar de Brexit. “Deze bedrijven waren al bezig  met beursvoorbereidingen, investor appetite was goed en de markten waren stabiel. Wel maakten ze meer haast met het oog op het referendum. Investment banks adviseerden aan cliënten om voor 10 juni een IPO te doen."
 
Zijp: "ForFarmers is bijvoorbeeld al tien jaar lang bezig met de transformatie naar een beursgenoteerde NV. Voor de notering aan Euronext konden certificaten en andere instrumenten van ForFarmers al beperkt worden verhandeld via een handelsplatform van Van Lanschot. Wij hebben deze overgang naar Euronext mogen begeleiden. Officieel een technische listing, maar zo’n herstructurering, waarbij ForFarmers ook nog het mandaat nodig had van de Coöperatie met ruim 6000 leden, was een mooie uitdaging.” 
 
ForFarmers was ooit een coöperatie van veevoerboeren die in 2006 zijn huidige naam is gaan dragen. Met deze Angelsaksische naam begon ook de groeistrategie naar het buitenland. Zo zit het bedrijf uit Lochem ook in het Verenigd Koninkrijk. In 2006 bestond al het idee om naar een IPO toe te werken. De plannen hiertoe werden in november 2012 geopenbaard en zijn dit jaar eindelijk waargemaakt.
 
Staatsbedrijf naar de beurs
Ook de IPO van a.s.r. stond al een tijdje op de rol, legt Zijp uit. “In 2008 werd a.s.r. een staatsbedrijf. De regering heeft altijd gezegd dat het geen permanente aandeelhouder wilde zijn. Dijsselbloem beloofde a.s.r. naar de beurs te brengen als het aan drie voorwaarden zou voldoen: de verzekeringssector moest stabiel zijn, er moest voldoende belangstelling zijn voor het aandeel en de onderneming moest klaar zijn voor het leven op de aandelenbeurs. Vorig jaar werd al gesproken over een mogelijk IPO van a.s.r. maar vorige maand was het moment echt daar om te floaten.”
 

CEO Jos Baeten slaat op de gong en brengt a.s.r. naar de beurs 
 
Bijzonder vond Zijp aan de IPO van a.s.r. dat het ging om een staatsbedrijf. “De pers zit veel dichter op de beursgang van een staatsbedrijf dan op die van een privaat bedrijf. Dat merk je wel. Bovendien wordt het proces besproken in de Tweede Kamer. Een belangrijke voorwaarde bij a.s.r. was dat het een duurzame exit moest worden tegen een optimale opbrengst. Dat wil zeggen: een goede opbrengst voor de staat maar tegelijkertijd ook een goede deal voor beleggers die zich intekenden op het aandeel. We zijn blij dat dit op tijd is gelukt.”
 
De peilingen over het Brexit-referendum waren erg spannend. Lange tijd stond het pro-Leave-kamp nipt op een voorsprong maar na de moord op Labour-politica Jo Cox leek het er volgens de polls op dat Remain zou winnen. Hedge funds kochten op de avond van het referendum alvast ponden en aandelenkoersen stegen licht. Toch bleek de volgende dag, toen de stemmen waren geteld, dat een minuscule meerderheid voor Leave had gekozen. 
 
Toch een verrassing
“Ondanks dat de peilingen heel spannend waren, had niemand in The City of London verwacht dat de uitslag echt in het voordeel van Leave zou uitpakken,” zegt Zijp die een week voor het interview nog in de Britse hoofdstad was om zakelijke redenen. “Toch fijn dat de banken hebben geadviseerd om de IPO voor de tiende te doen. In het huidige klimaat zou een beursgang toch minder lekker lopen. Overigens is de pricing bij deze Nederlandse IPO’s op prudente wijze tot stand gekomen, ook met de Brexit in ogenschouw. De meeste koersen van deze 6 ondernemingen staan nog op ongeveer hetzelfde punt.”
 
Verhuizen de big banks en grote bedrijven nu vanuit Londen naar Amsterdam? De advocaat van NautaDutilh geeft aan dat Amsterdam niet op veel lijstjes bovenaan staat. “Frankfurt, Parijs en Dublin worden veelgenoemd.”
 
Euronext Amsterdam populair
Wel blijft Amsterdam voor buitenlandse bedrijven populair als standplaats voor een toekomstige beursnotering, denkt Zijp. Eerder was zij bijvoorbeeld betrokken bij de Amsterdamse IPO van het Luxemburgse Altice in 2014 en het Amerikaanse Pershing Square in 2015. De buitenlandse partij die dit jaar naar Amsterdam is gekomen voor zijn publieke notering, is de pan-Europese bottelaar Coca-Cola European Partners. Dit bedrijf heeft een hoofdnotering in Amsterdam, ondanks dat het gefuseerde bedrijf bestaat uit een Duitse, Londense en Spaanse onderneming.
 
Waarom is er relatief veel animo van buitenlandse bedrijven voor Euronext Amsterdam? “De aandelenbeurs hier is erg internationaal, beleggers vanuit heel de wereld weten de Amsterdamse beurs te vinden. Daarnaast is de spreiding ook hoog, er beleggen hier hedge funds, particulieren, family offices, pensioenfondsen, en meer. Een Amsterdamse notering wordt door veel partijen gezien als de gateway naar Europese beleggers. Daar waar Parijs en Frankfurt een meer nationaal karakter hebben.”
 
Mini-sabbatical
Als dit interview plaats vindt, is Petra Zijp – die de afgelopen 6 maanden vermoedelijk een van de drukste ECM-advocaten op de Zuidas was – bezig aan haar laatste werkdagen voordat zij aan een welverdiend mini-sabbatical begint. Een uitstekend moment voor rust. “Na een beursgang is het werk van een juridisch adviseur niet klaar, we blijven dan als kantoor onze cliënten nog op de hoogte houden van updates in regelgeving en andere doorlopende activiteiten. Maar ik verwacht dat er de komende drie maanden op de Amsterdamse beurs op ECM gebied weinig zal gebeuren. Eerst moet er duidelijkheid komen over de nieuwe handelsakkoorden en hoe deze onderhandelingen verlopen.”
 
Tot die tijd zal het nog even rustig zijn op Beursplein 5.
 
Gerelateerde artikelen