Peter Corten, Loyens & Loeff Londen: “Steeds meer alternatieve financieringsbronnen”
Corten geeft samen met fiscaal partner Marcel Buur leiding aan het Loyens & Loeff kantoor in Londen, waar in totaal 10 fee earners werken. “Londen is toch de de grootste markt in Europa en je ziet hier dat de trend zowel qua waarde als volume sinds midden 2011 vrij negatief is. Met name financiering blijft moeilijk. Om het financieringsprobleem enigszins te sauveren, worden meer en meer alternatieve bronnen aangeboord zoals de US PP en high yield bonds, en wij zien hier in Londen ook veel transacties waarbij je geen vreemd vermogen nodig hebt. Denk aan joint ventures, waar normaliter geen cent vreemd vermogen aan te pas komt. Maar ook de vendor loan en het betalen in aandelen zijn nog altijd veelgebruikte financieringsinstrumenten. In het private equity segment zijn de lichtpuntjes de toename van secondaries en groeiende interesse voor start-ups.”
De kapitaalmarkten blijven erg volatiel; volgens Corten geen goede voedingsbodem voor bijvoorbeeld IPOs. “Er is zeker meer dan voldoende kapitaal en investeerders lijken bijna krampachtig op zoek naar investment opportunities, maar de almaar voortdurende onzekerheid in de Eurozone maakt dat men een afwachtende houding aanneemt. In Nederland was de IPO van Ziggo een mooie uitzondering op dit toch wel grijs getinte beeld; deze IPO is zeker een succes te noemen met een koersstijging van meer dan 15% over de eerste drie maanden. Maar ja, dat is toch wel een beetje het verhaal van die ene zwaluw en de zomer. Voor het overige blijven we in Nederland vooral veel delistings zien waarvan de recente CGI / Logica en SAAB / HITT transacties goede voorbeeld zijn. Er lijkt sprake van een toenemende buitenlandse interesse in beursgenoteerde Nederlandse bedrijven, wellicht omdat deze relatief goedkoop zijn.”
Corten treedt zelf als adviseur op bij het voorgenomen bod van SAAB (niet het automerk, maar de leverancier van defensie en security producten) op HITT (L&L is vast adviseur van HITT). “Een duidelijk geval van een internationale strategische fit”, aldus Corten. “Er is weinig overlap en de combinatie van SAAB en HITT maakt hen tot een van de leidende bedrijven in de wereldwijde markt van traffic management en hydrografie. Het is in waarde gemeten overigens geen grote deal, maar omdat het een overname van een beursfonds betreft, heb je wel gewoon te maken met de samenval van de regels van onder meer het vennootschapsrecht, effectenrecht en overige beursregels. Dat maakt een dergelijke transactie altijd interessant, althans, vanuit het beperkte gezichtsveld van een ondernemingsrecht jurist.”