Perry Bos Rabo Private Equity: Montagu gaat veel plezier beleven aan investering DORC

“Ik denk dat Montagu nog veel plezier zal beleven aan de investering in DORC”, zegt managing director Perry Bos van Rabo Private Equity. In februari 2014 verkocht Rabo Private Equity DORC voor circa 200 miljoen euro aan het Britse private equity huis Montagu. Friesland Bank Investments (FBI, later opgegaan in Rabo Private Equity) heeft DORC financieel gestroomlijnd, Montagu neemt het stokje over en gaat de opkomende markten veroveren.
“Wij kochten DORC in de zomer van 2009. Het was voor FBI één van de grotere deals en er is veel bereikt. De schuldpositie van DORC is snel gereduceerd en de ebitda is gegroeid”, zegt Bos. Ook heeft DORC als portfoliobedrijf van FBI flink geïnvesteerd in het verkoopapparaat en een nieuw pand. Wel ziet Bos een paar gemiste kansen. “We hebben met DORC enkele gerichte overnames geprobeerd, maar die zijn niet gelukt.” Volgens Bos was de markt er nog niet rijp voor. De private eigenaren van de overnametargets waren niet bereid om te verkopen tegen de geboden prijs. Nu verandert het klimaat en kan Montagu het voorbereidende werk voor de overnames goed gebuiken om opnieuw een poging te wagen. Daarnaast liggen er mooie kansen voor DORC in de gezondheidszorgmarkten in Zuid-Amerika en China. Het bedrijf is al actief in de Verenigde Staten en Japan.
 
Overname Friesland Bank 
DORC was nog een portfoliobedrijf van FBI toen moederbedrijf Friesland Bank in financiële problemen kan en in 2012 werd overgenomen door de Rabobank. Als onderdeel van de overname is FBI samengevoegd met Rabo Private Equity. “Ik denk niet dat onze portfoliobedrijven en onze fondsbeleggers veel hebben gemerkt van de overname door de Rabobank”, zegt Bos. De investeringsmanager heeft de geplande investeringen zoals overeengekomen ten tijde van de overname volgens plan door kunnen zetten. In 2012 heeft het management van DORC samen met Rabo Private Equity een succesvolle tussentijdse herfinanciering afgerond.
 
Bos ziet weer meer leven is in de private equity markt. “De biedingen op DORC waren zeer competitief. Het sentiment op de overnamemarkt is zeker positiever en het is nu veel makkelijker dan een jaar geleden om financiering te krijgen voor een overname. We kijken weer naar bancaire offertes met debt/ebitda ratios van meer dan 4. Daar zaten wij de afgelopen jaren onder.” Bos ziet ook mooie bedrijven in de verkoop staan, waaronder Flamco. Wel merkt hij dat de concurrentie groot is. “Voor mooie bedrijven wordt aggresief geboden. Soms wel met multiples van meer dan 10x EBITDA.
Spreek Perry Bos van Rabo Private Equity tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO
 
Gerelateerde artikelen