“Perfect klimaat voor grotere transacties”
Met advisering rondom E-Plus, KPN-AMX, DE Master Blenders, Robeco en Vion Ingredients heeft J.P. Morgan het afgelopen jaar veel mooie deals in Nederland gedaan. Volgens Cassander Verwey, Head of Benelux M&A bij de bank, blijft de aantrekkelijkheid van Nederlandse ondernemingen voor buitenlandse kopers groot. "De waarderingen van Nederlandse, en Europese beursgenoteerde ondernemingen in het algemeen, zijn ten opzichte van Amerikaanse en Aziatische peers relatief laag en de knowhow, kwaliteit en kennis die een koper in huis haalt is vaak groot."
Kijkend naar de huidige trends in de Nederlandse M&A-markt komt Verwey tot een aantal observaties. “Allereerst de waarde; die neemt toe en gaat langzaam weer de goede kant op. In 2012 kwam die uit op rond de 80 miljard US dollar, inmiddels is die voor dit jaar al boven de 90 miljard. Het aantal transacties is echter wel significant lager: de gemiddelde grootte per transactie ligt dus hoger maar het aantal deals zit op het laagste niveau over de afgelopen 15 jaar, en ongeveer 25% onder het niveau van vorig jaar. Dat zie je terug in de markt: er is een redelijke hoeveelheid grotere deals maar het midmarket segment, waar Nederland toch traditiegetrouw veel werk in heeft, lijkt al een tijd minder actief te zijn. De grotere beursgenoteerde Nederlandse bedrijven hebben gemiddeld een stabiele en relatief sterke kapitaalstructuur, ook in vergelijking met hun Europese peers. Dat soort bedrijven is op zoek mogelijkheden om aandeelhouderswaarde te creeren, onder andere door overnames. Daarnaast is er ook vanuit het buitenland veel interesse voor Nederlandse bedrijven. Voor de wat grotere deals is er financiering te over: aandelenmarkten zijn open, de high yield bond market is booming en er is derhalve institutioneel geld genoeg om transacties te financieren. Investeerders zijn in deze omgeving van lage rentes op zoek naar yield en zijn dus bereid om de wat grotere, meer liquide transacties te financieren. Aantrekkelijke targets, aantrekkelijke waarderingen en een booming financieringsmarket zorgen bijna voor een perfect storm voor de wat grotere transacties.”
In de midmarket ligt dat volgens Verwey wat moeilijker. “Dat soort deals is lastiger om te financieren. Voor de midmarket transacties ben je als koper toch meer aangewezen op de lokale financieringsmarkt en die is niet makkelijke op het moment, niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Het zal ook nog wel even duren voordat het locale financieringslandschap wat meer genormaliseerd is in dit verband.” Kopers van Nederlandse bedrijven komen dus steeds vaker van over de grens. Verwey: “Nederland blijft een zeer interessante markt voor buitenlandse kopers; je ziet de laatste jaren veel inbound M&A. Met name vanuit Azië en Amerika is de interesse groot; de waarderingen zijn hier aantrekkelijk en de technologie, kennis en kunde van de Nederlandse bedrijven is hen veel waard. Voorbeelden zijn de recente verkoop van VION Ingredients aan het Amerikaanse Darling en de overname van Robeco door Orix.”
Met name Chinese partijen zijn op zoek naar technology, kennis en know how in Europa en hun vaardigheid in dealprocessen is in vergelijking met vijf jaar geleden sterk verbeterd. “Toen werd het nog als ingewikkeld beschouwd om Chinese partijen te laten meedraaien in processen, inmiddels is er minder verschil met Westerse kopers. Er is echt sprake van een kennisexplosie op het gebied van M&A in China; Chinezen die op de beste universiteiten ter wereld hebben gestudeerd en die in de City of op Wall Street hebben gewerkt keren nu terug bij de grote Chinese bedrijven.”
Naast de reguliere M&A-transacties, ziet Verwey ook een toename in het aantal fiscaal gedreven deals. “Dat is een trend die gedreven wordt uit de VS. Amerikaanse bedrijven die grote hoeveelheden cash om fiscale redenen in andere landen geparkeerd hebben, kunnen dat niet zomaar naar de VS terugbrengen maar willen het toch graag benutten. Dat geld kan onder andere worden aangewend voor acquisities in Europa. Daarnaast kan een Amerikaanse koper significante tax-synergieen behalen door bijvoorbeeld een reverse merger met een Europees bedrijf.”
Als laatste deal driver ziet Verwey de grote investeringsdruk bij private equity investeerders. “Er ligt zeker 120 miljard dollar in Europa op de planken en de vraag naar goede bedrijven is groot. Voor het bedrijfsonderdeel van VION Ingredients, nieuw op de markt, was heel veel interesse vanuit private equity. Dat soort mogelijkheden zijn schaars en dus kan de belangstelling van private equity in een veiling groot zijn voor de juiste bedrijven. Ik verwacht geen shake out onder Nederlandse private equity fondsen. Die hebben aangetoond dat ze heel succesvol kunnen zijn en allen naast elkaar kunnen bestaan.”
Naast private equity-cash ziet Verwey ook vanuit de kant van familiebedrijven en –fondsen meer activiteit. “Die kiezen er steeds vaker voor om hun kapitaal aan te wenden voor overnames. De overname van DE Master Blenders bijvoorbeeld, voor een deel gefinancieerd met familiekapitaal. In de VS hebben we ook een aantal van dat soort grote transacties gezien; de US$23 miljard overname van Heinz bijvoorbeeld waarin Berkshire Hathaway samen met aantal familiefondsen acteert. De vraag is of we dat soort deals vaker in Nederland gaan zien. Er is hier toch ook in dat segment veel cash aanwezig.”
In de Nederlandse markt zal herstel met name in het midmarket-segment noodzakelijk zijn, om de Nederlandse economie er weer bovenop te helpen denkt Verwey. “De 10 tot 20 grote multinationals houden de Nederlandse economie niet zelfstandig draaiend; de midcap speelt een enorm belangrijke rol in de groei van de Nederlandse economie. Het is best gevaarlijk voor de groei op middellange termijn dat de financieringsmarkt voor dat segment zo op slot zit. Oplossingen daarvoor zijn echter niet eenvoudig. We zullen helaas nog wel even moeten wachten op een ommekeer.”