Pensioensfondsen hebben onvoldoende kennis van private equity beleggingen

De DNB heeft stevige kritiek op de beleggingsstrategie van een groot deel van de limited partners in private equity fondsen: de pensioensfondsen. De beleggingsstrategen van pensioensfondsen hebben onvoldoende kennis van innovatieve beleggingen als private equity, hedge fondsen en infrastructuur. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek naar beleid en beheersomgeving rondom innovatieve beleggingen.
De DNB stelt dat de beleggingen vanwege de grote complexiteit, hogere beheerskosten en een gebrek aan liquide en transparante marktprijzen om een stevige beheersomgeving vragen. Hiervan is vaak geen sprake. DNB raadt pensioenfondsen aan om het beleid en de beheersomgeving bij innovatieve beleggingen verder aan te scherpen. Het heeft hiervoor meerdere aandachtspunten gedefinieerd.
 
Geen strategie  
 
Ten eerste ontbreekt bij veel pensioenfondsen een voldoende uitgewerkte strategie met bijbehorende richtlijnen ten aanzien van innovatieve beleggingen. De toegevoegde waarde van innovatieve beleggingen wordt bovendien niet altijd voldoende onderbouwd en gemotiveerd. Daarnaast ontbreekt bij sommige pensioenfondsen nog een adequate en vooraf vastgelegde selectieprocedure met betrekking tot innovatieve beleggingen en externe uitvoerders en wordt het functioneren van betrokken partijen niet altijd periodiek geëvalueerd.
Ten tweede geven rapportages die pensioenfondsen ontvangen van externe uitvoerders vaak onvoldoende inzicht in de performance ontwikkeling en de blootstelling aan risicofactoren.
Een derde kritiekpunt is het ontbreken van een heldere rolverdeling bij een substantieel aantal pensioenfondsen voor de verschillende onderdelen in het beleggingsproces. Ook is het risicobeheer niet altijd onafhankelijk en adequaat vorm gegeven.
DNB heeft de pensioenfondsen op per brief over de uitkomsten van het onderzoek geïnformeerd. Hiermee hoopt de toezichthouder pensioenfondsen te ondersteunen om hun beleggingsbeleid en risicobeheer verder te verbeteren. 
 
 
Blijf wekelijks op de hoogte. Meld u aan voor de gratis MenA.nl nieuwsbrief.
Word lid van de M&A Community: meer kennis, meer deals

De M&A Community is hét platform voor professionals in M&A, Private Equity en Corporate Finance. Leden van de M&A Community zijn welkom op M&A Cafés, M&A Masterclasses en het Private Equity Summit. Leden hebben toegang tot unieke kennis via de M&A Database, M&A Magazine en de MenA.nl nieuwsbrief. Leden hebben meer kennis en doen meer deals. Word dus lid.

Meer weten? Neem gerust contact op met M&A Community Managers.

 

Gerelateerde artikelen