‘Pensioenfondsen moeten gaan beleggen in start-ups’

Nederlandse pensioenfondsen zouden vaker in jonge techbedrijven kunnen beleggen. Zo spreiden ze hun beleggingsrisico's. Nu beleggen de fondsen een verwaarloosbaar deel van hun vermogen in start-ups.

Dat zegt Gert Dijkstra, investeringsmanager bij APG, de grootste pensioenuitvoerder van Nederland, in het Financieele Dagblad. Hoewel start-ups vaak nog geen omzet hebben en relatief makkelijk failliet gaan, zijn de risico's voor de belegger aanvaardbaar. 

Het geld zou worden verstrekt via bestaande investeerders (venture-capitalfondsen), die de start-ups uitkiezen. "Deze sector is volwassen geworden", aldus de APG-belegger. "Het rendement van venture capital is vergelijkbaar met dat van private equity, dat zich richt op veel grotere bedrijven."

Dijkstra reageert hiermee op een appèl van Nederlandse durfinvesteerders om meer pensioengeld te steken in jonge techbedrijven. Volgens investeerderskoepel NVP en Techleap, een organisatie voor de Nederlandse techsector, is meer geld nodig om te blijven concurreren met vooral Amerikaanse en Chinese investeerders.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen