Pensioenfonds Accountancy zoekt schaalvergroting

Pensioenfonds Accountancy zal zich in 2017 aansluiten bij een Algemeen Pensioenfonds of een groter collectief. Deze stap is gericht op schaalvergroting en daarmee lagere uitvoeringskosten. Zo’n overstap heeft geen invloed op de pensioenregelingen, zo meldt het pensioenfonds vandaag.

Pensioenfonds Accountancy zal zich in 2017 aansluiten bij een Algemeen Pensioenfonds of een groter collectief. Deze stap is gericht op schaalvergroting en daarmee lagere uitvoeringskosten. Zo’n overstap heeft geen invloed op de pensioenregelingen, zo meldt het pensioenfonds vandaag.

Pensioenfonds Accountancy verlaagt de pensioenen op korte termijn veel ingrijpender dan in januari dit jaar is aangekondigd. In het definitieve herstelplan heeft het fonds met de toezichthouder afgesproken de opgebouwde rechten van 2015 te verlagen met 25,71% en die van 2016 met 13,33%. “Ongekende getallen tot nu toe,” aldus het pensioenfonds. De pensioenen die vóór 2015 werden opgebouwd blijven ongemoeid.

Omgerekend komt het standaard opbouwpercentage over 2015 (1,75%) en 2016 (1,50%) eigenlijk met terugwerkende kracht uit op 1,3%. Er zijn werkgevers die een afwijkende premie of opbouwpercentage met hun werknemers hebben afgesproken. Daarvoor geldt dat de maatregelen naar rato worden toegepast. Al met al zal een werknemer door deze verlagingen op de pensioendatum 1 tot 3% minder pensioen ontvangen.

Pensioenfonds Accountancy verklaart: 

“Sinds begin 2015 zijn de omstandigheden voor Pensioenfonds Accountancy zwaar. De lage rente ondermijnt onze dekkingsgraad en omdat we pas twee jaar het pensioen in eigen beheer hebben, zijn er nog niet voldoende buffers om dat op te vangen. De dekkingsgraad van april is 64,7% voor het eigen beheer (98,4% inclusief Garantiepensioen). De maatregelen die het fonds nu met DNB heeft afgesproken zorgen ervoor dat vanaf 2017 onze financiën naar verwachting weer goed op orde zijn. Pensioenverlagingen zijn in de toekomst niet volledig uitgesloten, maar worden als het voorkomt naar verwachting niet meer zo erg als nu. Voor het herstelplan heeft DNB gestuurd op het zetten van een grote stap ineens richting herstel, in plaats van uitsmeren over meerdere jaren. In eerste instantie stond ook de opbouw vóór 2015 (het Garantiepensioen) op het spel. Het bestuur van Pensioenfonds Accountancy heeft zich in de gesprekken met DNB sterk gemaakt voor behoud van die rechten. Dat is gelukkig geslaagd.”

Het pensioenfonds is van plan werkgevers te vragen vanaf 2017 1,5% meer premie te betalen. De premie komt dan uit op gemiddeld 19%. In de huidige markt volstaat dat nieuwe percentage voor een pensioenopbouw van 1,25%. Wanneer werkgevers vasthouden aan het huidige premieniveau van 17,5% zal de pensioenopbouw voor de toekomst nog lager zijn dan die 1,25%. Veel werkgevers zullen hun pensioendossier op basis van de nieuwe ontwikkelingen komende tijd herzien.

Pensioenfonds Accountancy: “De grote vraag is natuurlijk: had het allemaal anders gekund? Ja, als we geweten hadden dat de rente nog zover zou dalen hadden we vanaf het begin een lagere pensioenopbouw toegezegd, maar dat is wijsheid achteraf. De collectieve oplossing blijft naar mening van het bestuur ook met de nieuwe, lagere opbouw het beste alternatief in vergelijking met individueel DC of doorzetten van een regeling met Garantiepensioenen."

Gerelateerde artikelen