Het paradijselijke probleem van private equity [Verslag PE Summit]

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:18
Private equity-investeerders maken goede rendementen op exits. Ondertussen stroomt nieuw geld van institutionele beleggers de fondsen binnen. Het gaat dus goed. Maar investeerders moeten ervoor waken dat zij niet onvoorzichtig worden. Dat was de tendens op het Private Equity Summit 2015 dat plaats had op 22 april in het ABN AMRO gebouw aan de Zuidas en was georganiseerd door de M&A Community.

>> Bekijk de foto’s van het summit 

>> Download de presentaties  

>> Zie hier de aankomende events 

 

“Bij een negatieve rente is cash aanhouden niet eens zo’n gekke optie meer,” aldus professor Jaap Koelewijn die het summit opende met een column. Het zijn bizarre tijden. Er is enorm veel geld in de markt. Dat bereikt echter niet genoeg de reële economie. Nederland heeft ook flinke pensioenpotten maar besteedt die volgens de hoogleraar verkeerd. "Pensioenbeheerders moeten de ruimte krijgen om te beleggen in private equity zodat het geld kan worden geïnvesteerd in het Nederlandse bedrijfsleven."
 
Aline Schuiling, senior economist van ABN AMRO, benadrukte als tweede spreker de bizarre macro-economische situatie als gevolg van het monetaire beleid van de ECB en de andere grote centrale banken. Daarnaast liet zij zien dat de Nederlandse economie herstelt. Ons land loopt niet meer achter op de rest van Europa en ook voor de eurozone als geheel zijn de signalen positief.
 

 
 
Bubbels
Het optimistische sentiment en de hoge sommen die bedrijven op dit moment betalen voor overnames, roepen de vraag op of er geen bubbel ontstaat. Qua private equity investeringen in ieder geval niet, was de conclusie van NVP-voorzitter Philip Houben. “De cijfers getuigen niet van een bubbel. Het bedrag aan buyouts in 2014 zit nog ver onder het piekniveau van 2007.” 
 
Uit de jaarcijfers van de NVP, die op het congres werden georganiseerd, bleek dat er door participatie maatschappijen vorig jaar 3,1 miljard euro in het Nederlandse bedrijfsleven is geïnvesteerd. Dat is nog op een velige afstand van 2007 toen er rond de vijf miljard euro aan buy outs werd gedaan, en bovendien tegen met een veel hogere leverage, benadrukte Houben. 
 
Na de presentaties, was het tijd voor dagvoorzitter Willem van Oosten om het panel naar het podium te roepen. Deze bestond uit Volkert Doeksen (co-founder AlpInvest), Jan Michiel Hessels (General Atlantic), Jaap Koelewijn (Nyenrode Business Universiteit), Aline Schuiling (ABN AMRO), Philip Houben (NVP) en Wouter Snoeijers (Levine Leichtman Capital Partners NL).
 
Als alles goed gaat
"In een tijd waarin alles goed lijkt te gaan, moet een investeerder altijd op zijn hoede zijn," zei Doeksen. "Grote beleggers zijn naarstig op zoek naar rendement en ik zie dat pensioenfondsen meer geld in private equity fondsen stoppen.” De oprichter van Alpinvest ziet echter nu een groot verschil met de vorige opwaartse periode. “Private equity gebruiken het hoge prijsniveau vooral om exits te doen in plaats van aan te kopen. Dat is een les die de sector heeft geleerd.”
 

 
Jan Michiel Hessels, adviseur bij de Amerikaanse investeerder General Atlantic, denkt dat de economie al door de midcyle heen is. Heel veel meer groei zal er dus niet meer komen. “Laten we verrekte voorzichtig blijven. Het gaat nu om patient capital, om waarde creëren door operationeel te groeien. Private equity moet niet uit zijn op de snelle exit.”
Levine Leichtman Capital Partners (LLCP) merkt ook de sterke apetite naar rendement en investeringen. “Onlangs haalde Levine Leichtman 1,65 miljard euro op met een fonds. Deze was ruim overscribed,” liet Wouter Snoeijers, managing director van LLCP, weten. 
Verwend mkb
Er is veel kapitaal beschikbaar voor Nederlandse bedrijven, alleen niet meer in de vorm die zij gewend zijn. Een “mismatch” noemde Snoeijers dat. “Het mkb is veel te verwend geweest door de banken, die tegen een hele lage rente hun krediet verstrekte. Die rente was eigenlijk veel te laag voor risicodragend kapitaal, wat bankleningen in feite zijn. De tijd van 3% is voorbij maar kapitaal is er zeker.” 
Na de plenaire presentaties en het panelgesprek in het auditorium, gingen de aanwezige private equity investeerders en M&A professionals naar verschillende roundtables, masterclasses en business cases. Aan het eind kwam iedereen weer terug naar het auditorium om naar het slotpanel te luisteren, waaraan Ivo Lurvink (CVC Capital Partners), Jasper van Gorp (Gilde Healthcare), Floris Muijser (Egeria), Eric-Jan Vink (PGGM), Maarten Meijnen (Convent Capital), Menno Antal (3i), Wouter van der Heijden (KPMG) en Johan Terpstra (NPM Capital) deelnamen. 
 

 
Het verschil tussen bubbel en groei
Miljarden liggen klaar voor het Nederlandse bedrijfsleven, stond in de aankondiging voorafgaand van het Private Equity Summit. Dat er veel geld beschikbaar is, bleek waar te zijn tijdens het congres. De tickets van investeerders worden groter. Maar er moet voor worden gewaakt dat deze sommen geld niet te onvoorzichtig worden geïnvesteerd. Dat kan soms best lastis zijn als beleggers snakken naar rendement en de handen jeuken om te gaan investeren. Maar uiteindelijk zal selectief investeren het verschil maken tussen bubbel en gezonde groei, en tussen verlies en rendement.
 
"Het feit dat investeerders zich afvragen of er niet te veel betaald wordt voor assets, is een goed teken. Die kritische zelfreflectie ontbrak in 2007. Ook wordt er nu veel minder leverage gebruik bij de deals. Ik denk dat als private equity voorzichtig blijft, we hier volgend jaar weer met mooie rendementen staan," was de slotconclusie van M&A Community hoofdredacteur Ruben Munsterman.
 
En er werd na afloop nog lang door geborreld.
 

 
 

Gerelateerde artikelen