PE manager Remko Hilhorst: Veel risico, sterke groeiverwachting

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:13
"We hebben met de investering in Ampelmann risico genomen, maar we verwachten ook sterke groei", zegt Remko Hilhorst van IK Investment Partners. De private equity manager is gekozen tot Best Private Equity Manager Midmarket tijdens de M&A Awards 2013. Mede dankzij de opvallende investering in Ampelmann, een ontwikkelaar van oplossingen voor de offshore-markt.
Waar Hilhorst de awards voor PE manager heeft gekregen, is de Ampelmann-deal gekozen tot winnaar in de categorie Best Deal Midmarket en is directeur Jan van der Tempel verkozen tot Best Buy Out Manager. De deal heeft duidelijk veel aandacht getrokken binnen de M&A Community. "Het was zeker een opvallende, a-typische, deal. Ampelmann is de afgelopen jaren sterk gegroeid in omzet en heeft een mooie nichemarkt aangeboord", zegt Hilhorst. Ondanks de sterke groeicijfers is de deal nog met veel onzekerheid omgeven. "We hebben ook risico genomen, want het is heel lastig in te schatten hoe Ampelmann de markt zal penetreren. Vanwege deze onzekerheid is de deal niet met vreemd vermogen gefinancierd. Het is een all equity deal en ook dat zie je niet vaak."
Met de investering van IK Investment Partners heeft Remko samen met het management van Ampelmann enkele veranderingen doorgevoerd om het bedrijf klaar te stomen voor verdere groei. Frank Wittgen is aangesteld als CFO en er is een plan opgesteld om te Ampelmann te internationaliseren. Daarnaast wordt er gewerkt aan een aanpassing van de managementstructuur, mede omdat directeur Jan van der Tempel niet de ambitie heeft leiding te geven aan een groot bedrijf. 
Ampelmann is opgericht in 2008 en maakt platforms en loopbruggen om toegang tot offshore-locaties goed en veilig te bereiken. Met gebruik van hydraulische technieken worden de bewegingen van schepen en golven gecompenseerd, waardoor offshore werknemers makkelijk van een bijvoorbeeld een schip naar een platform kunnen oversteken.
Verkopers wachten op hogere prijzen
Voor de M&A markt in 2014 verwacht Hilhorst niet dat een sterke groei komt in het aantal (private equity)deals. "De financiering van deals vormt geen probleem, maar de de bereidheid van verkopers om een deal te sluiten is laag. Eigenaren wachten liever af tot de economie beter loopt en de bedrijven mooiere winsten maken. Dan kunnen ze mogelijk voor een betere prijs verkopen." Dan ontstaan er voor het Nederlandse team van IK Investment Partners, Remko Hilhorst, Gijs Marbus en Frances Houweling, ook meer mogelijkheden 
Remko Hilhorst van IK Investment Partners en de M&A Awards 
 
Gerelateerde artikelen