‘PE logische kopers levensverzekeraars’

DNB zet deur open voor meer PE-overnames van verzekeraars.

De Nederlandsche Bank is per saldo positief over de aankoop door private-equitypartijen van Nederlandse levensverzekeraars. 
Dat zegt Olaf Sleijpen, divisiedirecteur verzekeraars bij DNB, in een interview met het FD. Hiermee lijkt DNB de deur open te zetten voor meer overnames van verzekeraars door private equity. Recent nam Athora, gesteund door PE-partij Apollo, verzekeraar Vivat over. Waarna de beurskoersen van andere verzekeraars stegen.

Lang leken Nederlandse levensverzekeraars onaantrekkelijke overnamekandidaten. Ook werd door de markt getwijfeld of PE door de strenge ballotage van DNB zou komen. “Ik vind de koersstijgingen positief”, zegt Sleijpen in het FD. “Waar lang gedacht werd dat de Nederlandse markt voor levensverzekeringen op sterven na dood is, blijkt er toch interesse.”

De toezichthouder, die private equity een “gerespecteerd fenomeen in de Nederlandse economie” noemt, ziet wel risico’s voor polishouders die hij niet allemaal kan tegenhouden. De divisiedirecteur van DNB kan bijvoorbeeld geen garanties geven dat gekochte Nederlandse polissen onder Nederlands toezicht blijven vallen. Nieuwe eigenaren kunnen ze naar een Europees land brengen waar toezicht minder steng is. 

Ook is Olaf Sleijpen er beducht op dat PE eerst allerlei toezeggingen doet om maar goedkeuring van DNB te krijgen, om ze vervolgens niet volledig na te komen. “Gelukkig is er dan toezicht na de overname. DNB kan soms condities opleggen, maar niet voor de eeuwigheid.”
Maar volgens Sleijpen zijn het geen redenen om private equity de deur te wijzen. De wet biedt de toezichthouder “voldoende handvatten” om foute intenties te doorzien. 
   
 

Gerelateerde artikelen