‘Pas in het najaar trekt het aantal deals in ons land weer aan’

Onrust in het Midden-Oosten werkt door in tanend aantal PE-exits.

Na een sterk vierde kwartaal van 2023, daalde het transactievolume van fusie- en overnameactiviteit in Nederland bijna een kwart in het eerste kwartaal dit jaar. Hierover bericht M&A-adviseur Oaklins Netherlands.

Oaklins voorziet later dit jaar dan de M&A-activiteiten weer zullen aantrekken. Er is exitdruk bij PE-bedrijven en ze zijn druk bezig met voorbereidingen voor overnames. Maar het zal tot het vierde kwartaal duren totdat M&A-activiteiten gaan aantrekken.

De daling dit jaar was verwacht, aldus Oaklins. Die is het gevolg van onzekerheden over de oorlog in het Midden-Oosten. PE-gerelateerde deals verminderden met bijna de helft, terwijl strategische deals met slechts vijftien procent daalden.

Oaklink noemt dat geen verrassing, aangezien PE-transacties vatbaarder zijn voor hoge rentetarieven en geopolitieke onrust. Met 38 transacties beleefde PE-bedrijven het minste aantal deals in een kwartaal sinds drie jaar. Die neergang kwam vooral door minder PE-exits.

Het aandeel deals in de mid-market is min of meer stabiel gebleven, constateert Oaklins. Het gaat om overnames van vijftig miljoen tot een kwart miljard. Dat is normaal, want de onderkant van de middenmarkt is minder vatbaar voor volatiele rentetarieven.

De waarderingsmultiples zijn relatief stabiel gebleven op 8,7x. Het afgelopen jaar hebben kopers en verkopers de waarderingskloven verkleind, door de huidige status quo in hun waarderingen te integreren.

Het Europese leveraged loan volume steeg in het eerste kwartaal naar 29,3 miljard euro, wat het drukste kwartaal is sinds Q2 2021. Dit is vooral dankzij herfinanciering. Van het totale volume werd 18,8 miljard euro toegewezen aan de herfinanciering van bestaande deals, het hoogste bedrag sinds het eerste kwartaal van 2017.

Lees ook: McKinsey Private Markets Review 2024: de beurs bloeit, private markten verpieteren

Gerelateerde artikelen