League Tables Q1, 2023: Dit zijn de meest actieve M&A-adviseurs

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:41
De financieringsmarkt is uitdagend, maar de mid-market blijft qua dealvolume zeer actief.

Data: Aron Gulam 

De wereld kampt nog steeds met grote uitdagingen op geopolitiek en macro-economisch gebied, maar de M&A-wereld draait nog steeds door. Het aantal grote corporate deals is beperkt, maar middelgrote transacties door bedrijven en private equity-firma's vinden nog volop plaats. 

In 2022 begonnen we het jaar met een geopolitieke crisis door de Russische invasie van Oekraïne. Dit jaar begonnen we – bijna – met een wereldwijde bankencrisis. Deze crisis werd op het nippertje voorkomen door ingrijpen bij de Silicon Valley Bank en Credit Suisse, maar het gevaar is niet geweken. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een halfjaarlijks rapport over de wereldeconomie en over de stabiliteit van de financiële sector. 

Deze onzekerheid werkt ook door in de dealmarkt, ziet zakenbankier Nicholas Aperghis (Aperghis & Co) die dankzij de ABN AMRO-deal de eerste positie in de League Tables voor beste adviseurs weet te pakken als het gaat om dealwaarde. “Natuurlijk blijft het klimaat voor fusie- en overnametransacties buitengewoon uitdagend, en maakt de toenemende bezorgdheid over de bredere economie vele partijen terughoudend om transacties te starten of voort te zetten. Daarnaast is de vraag of een potentiële bankencrisis vermeden is of slechts is uitgesteld. Tegelijkertijd zien wij ook vele klanten verder kijken en voorbereidingen treffen voor transacties op de middellange termijn.” 

Gaat het om dealvolume verovert Harald Miedema (Clearwater International, voorheen PhiDelphi Corporate Finance) de top spot. “Ondanks de onzekerheid in de markt zien we voldoende dealvolume en maken we als Clearwater International in Nederland een vliegende start dit jaar. Hogere rentes zijn een realiteit geworden en de duidelijkheid daarover betekent ook weer meer stabiliteit. Met ons versterkte internationale profiel sinds begin april is het vooruitzicht voor 2023 voor ons positief en zijn we onderweg een prachtig jaar te realiseren.” 

Dit zijn de volledige top 10-lijsten voor M&A-adviseurs op basis van dealwaarde en dealvolume:  

Bij de firma's staat Aperghis & Co ook op de eerste plek qua dealwaarde dankzij de ABN AMRO-deal. Qua dealvolume adviseerde Marktlink het vaakste, namelijk bij twaalf transacties. Oaklins Nederland komt met negen deals op de tweede plek. Frederik van der Schoot van dit kantoor ziet dat de mid-market zeer actief blijft, gedreven door een recordniveau dry powder bij Benelux mid-market private equity en private equity-backed strategen met een drie-jaars window voor hun buy-and-build strategie. “Dit geldt voornamelijk voor kernsectoren welke inspelen op megatrends, zoals TMT, HR-services, renewable energy en gezondheidszorg”, aldus Van der Schoot.  

Deloitte maakt met zeven deals de top 3 af. Joost Goesten van Deloitte: “In de huidige uitdagende marktomstandigheden met een stijgende rente en geopolitieke ontwikkelingen zien we dat klanten in groeiende mate behoefte hebben aan ondersteuning en brede advisering op marktontwikkelingen, risicoanalyse en waardecreatie om weloverwogen hun transacties te doen.” 
 

Gerelateerde artikelen