Overnames en fusies schaars in oktober

Het aantal aangekondigde fusies en overnames is afgelopen maand naar een dieptepunt gezakt. In oktober werden wereldwijd 2177 transacties aangekondigd. Het is in de afgelopen twintig jaar niet eerder voorgekomen dat er zo weinig beweging was aan het overnamefront.
De laatste keer dat er zo weinig goesting was voor acquisities was in oktober 1996 toen er ‘slechts’ 2066 deals werden beklonken. In de periode januari tot en met september dit jaar werden gemiddeld 3521 transacties per maand aangekondigd.
De Britse zakenkrant Financial Times berichtte zondag op basis van gegevens van Thomson Reuters over het gebrek aan kleine fusies en overnames, dat vooral voor investeringsbanken een probleem is. Die verdienen juist meer geld aan kleine transacties dan aan geruchtmakende miljardenfusies.
Waar het aantal transacties tanende is, geldt dit niet voor het geld dat werd neergelegd voor overnames en fusies. Afgelopen maand kondigde onder meer bierbrouwer AB InBev aan voor 104 miljard dollar branchegenoot SABMiller over te willen nemen. Inclusief die deal werd er in totaal voor 514 miljard dollar gespendeerd. Het was daarmee volgens Thomson Reuters de op vier na meest lucratieve maand ooit.
De fusiegesprekken tussen farmaceut Pfizer en botoxmaker Allergan werden buiten beschouwing gelaten. Inclusief die deal, die goed is voor circa 125 miljard dollar, zou het totaalbedrag in oktober het record van juni dit jaar van 530 miljard dollar ruimschoots verbreken. Overigens is nog geenszins zeker of Pfizer en Allergan zullen fuseren.
 
(ANP)
 
Gerelateerde artikelen