Overnamemarkt MKB: vraag groter dan aanbod

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:07
De vraag naar bedrijven blijft op een hoog niveau. Gemiddeld zijn er zes koopkandidaten voor één MKB-bedrijf.

In alle sectoren was de vraag in de eerste helft van dit jaar vele malen groter dan het aanbod. Dit blijkt uit de Brookz Overname Barometer. Het periodieke onderzoek van overnameplatform Brookz naar cijfers en trends in de overnamemarkt.

“Deze trend is al een jaar of twee jaar zichtbaar”, zegt Peter Rikhof, hoofdredacteur van Brookz. “Het houdt, net als de prijsstijgingen op de Amsterdamse huizenmarkt, natuurlijk een keer op, maar voorlopig zien wij geen signalen die daar op wijzen. Ook dealmakers zijn positief. Wij zien dan ook geen wolkjes aan de lucht.” Rikhof schat in dat daar in de loop van volgend jaar verandering in zou kunnen komen.

Het onderzoek vond plaats onder 265 fusie- & overname-advieskantoren (circa 1.200 adviseurs) die samen meer dan 90% van de MKB-overnamemarkt vertegenwoordigen. Het gaat om bedrijven met een omzet tussen een half en 25 miljoen euro.

Vooral IT & Online in trek

De meeste geïnteresseerden zijn er voor IT & Online bedrijven. Voor één IT & Online bedrijf dat in de verkoop staat minimaal 10 serieus geïnteresseerde koopkandidaten. Ook in andere sectoren is de vraag hoog.

Het aantal transacties was het afgelopen jaar het hoogste ooit, maar is niet toegenomen ten opzichte van de periode ervoor. In de vorige Barometer werd nog een toename van 11% genoteerd ten opzichte van de eerste helft van 2017. Het aantal transacties mag dan niet meer stijgen, de prijzen doen dat wel door de schaarste in het aanbod. “Er is heel veel geld in de markt”, zegt Rikhof tegen Mena.nl. “Vanuit marktperspectief zou je kunnen spreken van een ultiem verkoopmoment.”

Gerelateerde artikelen