‘Overnamemachine’ IMCD neemt Braziliaanse Makeni over

De Rotterdamse chemicaliƫndistributeur IMCD maakt zijn intrede in Braziliƫ door de overname van Makeni Chemicals. Anja Mutsaers van De Brauw trad op voor IMCD, sinds 2011 een portfoliobedrijf van Bain Capital. "Wij werken al vele jaren met veel enthousiasme voor IMCD."

IMCD is één van de grootste chemicaliënhandelaren ter wereld. Sinds 2011 is het concern in handen van investeerder Bain Capital; eerdere eigenaren van IMCD waren Alp­invest en AAC Capital. IMCD is al jaren bezig met zijn internationale groeistrategie en nam de afgelopen jaren wereldwijd veel bedrijven over. Het meerderheidsaandeel in Makeni moet de Braziliaanse markt openbreken voor het chemieconcern. De familie Medrano, oprichters van Makeni, behouden een minderheidsaandeel. CEO Piet van der Slikke: "Deze deal is een belangrijke stap in de realisatie van onze groeistrategie in het belangrijkste land van Latijns Amerika en één van de grootste economiën wereldwijd."

De Brauw Blackstone Westbroek trad op als adviseur van IMCD, dat lokaal ook advies kreeg van Mattos Filho. Verkopers werden bijgestaan door Motta Fernandes Rocha Advogados. Het team van De Brauw bestond naast team captain Anja Mutsaers uit Michael Schouten, Willemijne Adank, Maurits Jan Voogt, Okke Suurenbroek, Henk van Ravenhorst, Femke van Herk, Jolling de Pree en Willemijn Jonker.

Aan M&A laat Mutsaers weten: "IMCD is een internationaal opererend concern, actief in 39 landen, dat zich richt zich op verkoop en distributie van grondstoffen aan de kunststof-, voedingsmiddelen-, chemische en farmaceutische industrie. Wij prijzen ons gelukkig om IMCD als vaste cliënt te hebben en werken al vele jaren met veel enthousiasme voor de onderneming. Naast Nederlandse zaken doen wij inmiddels ook veel internationaal werk voor IMCD, zoals overnames in Indonesië, Singapore en deze keer in Brazilië. Wij werken daarbij intensief samen met Laurens Dalmijn, general counsel, die met zijn goede kennis van de onderneming en de sector grote toegevoegde waarde heeft in het transactieproces."

De deal was mede door de Braziliaanse target bijzonder. Mutsaers: "Brazilië is een sterk ontwikkelde markt met een goede economische en juridische infrastructuur. Wij hebben prettig samengewerkt met diverse banken en local counsel waaronder HSBC en Mattos Filho. Opvallend waren vooral de specifieke Braziliaanse formaliteiten die verband hielden met de oprichting van het acquisitievehikel en de overdracht van de fondsen. Verder brengt de verkoop van een familiebedrijf door haar oprichters altijd een bijzondere dynamiek met zich. Niet alleen de verkoopvoorwaarden zijn voor hen relevant, ze hechten  ook veel belang aan de continuïteit en toekomst van de onderneming. Dat kwam in deze zaak ook tot uitdrukking doordat een van de oprichters zal aanblijven als directeur en medeaandeelhouder. In die hoedanigheid zal hij IMCD helpen om haar positie in Zuid-Amerika de komende jaren uit te bouwen."

Gerelateerde artikelen