Overname Wereldhave België door moeder flopte

Het vastgoedbedrijf hoopt te besparen door te snijden in management.

Wereldhave heeft vorig jaar geprobeerd om de beursgenoteerde Belgische dochter over te nemen. De Belgische raad van bestuur raakte het niet eens over een deal. Hierover bericht de Belgische zakenkrant De Tijd. 

De krant baseert zich op het onlangs gepubliceerde jaarverslag van Wereldhave, waarin staat dat een deal is vastgelopen. De Tijd vermoedt dat de bestuurders van de Belgische dochter van het bedrijf voor winkelvastgoed een volledige overname niet zagen zitten. Ongeveer twee derde van de aandelen Wereldhave Belgium zijn in handen van Wereldhave. De andere aandelen van Wereldhave Belgium worden verhandeld op de continumarkt van Euronext te Brussel.

'Aanpassingen in de organisatiestructuur werden intensief bestudeerd, met juridisch en fiscaal advies in zowel Nederland als België om na te gaan of de dubbele beursnotering in beide landen gecombineerd kan worden', zo staat in het jaarverslag van Wereldhave. 'Helaas, ook door tijdsdruk en als gevolg van wijzigingen in wetgeving, is dit project vastgelopen.'

De zakenkrant stelt dat Wereldhave al langer de Belgische dochter volledig wil overnemen. “We zijn er niet uitgekomen”, zo citeert De Tijd Dirk Goeminne, de voorzitter van Wereldhave Belgium. “Er lopen nu onderhandelingen. Er is nog niets beslist.”

De Tijd herinnert eraan dat de Nederlandse tak van Wereldhave minder rendabel is dan de Belgische dochter. Het concern wil kosten besparen. Een middel daartoe is een fusie tussen de Nederlandse tak en de holding, waarna er een managementlaag tussenuit kan.  
 

Gerelateerde artikelen