Overname van SnowWorld kan einde beursnotering betekenen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:01
De overname van SnowWorld door de Belgische investeerder Marc Coucke kan het einde betekenen van de beursnotering van deze skibanen-exploitant. Het is ook de vraag of een notering in de toekomst nog de moeite waard is, zeker als er weinig handel is in het aandeel,’ zegt advocaat Jetty Tukker van Houthoff.

Nergens ter wereld zijn er zoveel mogelijkheden om indoor te skiën. Nederland telt in totaal zeven indoor-sneeuwbanen. SnowWorld in Zoetermeer en Landgraaf, Skidome in Rucphen en Terneuzen, De Uithof in Den Haag, Snowplanet in Spaarnwoude en Montana Snowcenter in Westerhoven, vlakbij Belgische grens onder Eindhoven.

De Belgische investeerder Marc Coucke, die zich onder andere richt op de vrijetijds-sector, is via zijn investeringsfonds Alychlo al langer als aandeelhouder betrokken bij de Nederlandse skibanenexploitant SnowWorld. In september 2017 zette hij een eerste belangrijke stap in de overname van SnowWorld door zijn belang van 24% uit te breiden met een pakket van 40% van oprichter en topman Koos Hendriks. Hendriks deed vanwege zijn leeftijd afstand van dit grootste deel van zijn belang, maar heeft nog een belang gehouden van 10% en blijft ook na zijn beoogde terugtreden later dit jaar als adviseur verbonden aan de onderneming. Of hij van plan is om volledig afstand te doen van de onderneming is niet bekend.

Door de overname van het aandelenpakket van Hendriks steeg het opgebouwde belang van Alychlo in SnowWorld boven de 30% uit. Daardoor was Alychlo verplicht om ook een bod uit te brengen op de resterende aandelen. Daartoe bracht Alychlo vorige maand een officieel biedingsbericht uit waarin 9,50 euro wordt geboden per aandeel. De termijn waarop aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden sluit op 8 mei. Alychlo kan die termijn eenmalig verlengen.

Tijdens de voorbereiding en gedurende de looptijd van het bod kocht Coucke ook aandelenpakketten op de beurs en verhoogde daarmee zijn belang in SnowWorld verder. Afgelopen week kocht hij opnieuw aandelen waarmee nu bijna 74,6% op naam staat van de investeringsmaatschappij van Coucke. Daarnaast heeft zijn investeringsmaatschappij Alychlo nog een optie op nog eens 9,48% nieuwe aandelen SnowWorld. In januari 2018 nam Alychlo ook een optie op een belang 5% nieuwe aandelen SnowWorld over van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Alychlo heeft echter aangekondigd deze opties het komend jaar niet uit te zullen oefenen.

Mocht Alychlo SnowWorld ooit van de beurs willen halen, dan heeft de investeerder een belang nodig van 95%. Daar heeft Alychlo oprichter Hendriks dus wel bij nodig. Alychlo heeft zich tot nu toe echter niet over de beursnotering van SnowWorld uitgesproken, behalve dan dat duidelijk is gemaakt dat het de investeerder niet in eerste instantie om een delisting te doen is.

Dat beaamt ook Jetty Tukker, advocaat en associate-partner bij Houthoff, die in Nederland Alychlo vertegenwoordigt. Tukker: ‘Het gaat Alychlo niet om een delisting, maar die afweging zal vast een keer gemaakt gaan worden. Een beursnotering heeft allerlei voordelen maar vraagt ook veel tijd en aandacht. Het is natuurlijk de vraag of dat voor hen en voor beleggers in de toekomst nog de moeite waard is, zeker als er weinig handel is in het aandeel.’

Tukker ziet in haar praktijk niet vaak bedrijven die een verplicht bod op een onderneming doen. ‘Meestal proberen overnemende partijen een verplicht bod te voorkomen door een vrijwillig bod te doen, waarbij ze dan onherroepelijke toezeggingen, zogenaamde irrevocables, vragen aan grootaandeelhouders om hun aandelen aan te bieden.’

De Belgische investeerder Marc Coucke is in België een bekend zakenman. Zijn investeringsmaatschappij Alychlo heeft zowel deelnemingen verschillende bedrijven in de meer medische en farmaceutische sector, als ook in de leisure-sector, zoals het Belgische dierenpark Pairi Daiza.

Coucke maakte vorig jaar bekend dat hij ook plannen heeft om in het dorpje Durbuy in de Belgische Ardennen een nieuwe toeristische trekpleister uit de grond te stampen. Met sportieve activiteiten als wandelen, fietsen, klimmen en kajakken sluit dat goed aan bij SnowWorld.

'Couckeland', zoals het door ontevreden buurtbewoners gekscherend wordt genoemd, maar dat officieel La Petite Merveille gaat heten, wordt meer dan 500 hectare groot en ligt op een uur rijden van Brussel. Het ‘pretpark’ moet groter worden dan Disneyland Parijs en is volgens de plannen negen keer groter dan Walibi.

SnowWorld, dat indoorskibanen exploiteert in Zoetermeer en Landgraaf, werd in 1996 door Hendriks zelf opgericht en is sinds 2013 aan de Amsterdamse Effectenbeurs genoteerd. De onderneming waarschuwde onlangs nog twee keer in korte tijd voor een lagere omzet voor dit boekjaar door tegenvallende bezoekersaantallen vanwege de relatief warme herfst.

Al voor de overname door Coucke was SnowWorld-topman Hendriks zelf ook bezig met plannen voor skibanen in het buitenland. Hij hoopte in september 2017 de eerste buitenlandse skihal te kunnen openen, maar moest plannen voor skibanen in Parijs en Barcelona om verschillende redenen afgeblazen. Alleen in Italië lijken de buitenlandplannen van de grond te komen. Hendriks zei eerder te verwachten dat daar volgend jaar gestart kan worden met de bouw van het complex in de buurt van Milaan.

Ook in de activiteiten in Nederland is de afgelopen jaren geïnvesteerd. Vorig jaar werd de uitbreiding van de skihal in Zoetermeer in gebruik genomen, net als de verlengde derde piste. Ook werd de ‘Skybar’ geopend, een groot panoramaterras bij die piste. Daardoor gingen de bezoekersaantallen in Zoetermeer flink omhoog, aldus het bedrijf. 

Volgens Tukker betekent de huidige overname van SnowWorld door Alychlo in de praktijk niet dat de Belgische investeerder nu het dagelijkse management van het bedrijf volledig overneemt. Tukker: ‘Daar gaat het de Belgische investeerder ook niet om. Alychlo belegt in bedrijven waar je een bijzondere dag uit kunt beleven. Zij wil vooral investeren voor de lange termijn en het management ondersteunen, maar neemt de dagelijkse leiding bij SnowWorld niet over. Alychlo ondersteunt ook de huidige strategie van SnowWorld.’

 
Gerelateerde artikelen