Overname Lucas Bols slaagt met de hakken over de sloot

Bijna dertig procent van de aandelen zijn niet aangemeld voor de deal.

Jeneverstoker Nolet uit Schiedam neemt drankenconcern Lucas Bols over. Daar hebben beide bedrijven overeenstemming over bereikt. Nolet was al aandeelhouder, maar neemt nu ook de resterende aandelen over van Lucas Bols voor een bedrag van achttien euro per aandeel. Dat komt neer op een bedrag van 112 miljoen euro.

Toen de overname vorig jaar werd aangekondigd, ging het nog over een kwart miljard euro. Maar Nolet is er niet geslaagd om alle aandelen Lucas Bols te verwerven. De Schiedamse stoker heeft door de deal ruim 71 procent van de aandelen in handen.

Dat is maar net boven de zeventig procent, de minimale deelname die Nolet als eis had gesteld voor het doorgaan van de deal. Bijna dertig procent van de deelname is niet aangeboden, waaronder een belang van belang van ruim 21 procent dat in bezit is van minderheidsaandeelhouder Enix van Fons Walder.

Walder had anderhalve week geleden al aangekondigd geen afstand te doen van zijn belang. Toch hebben Nolet en Lucas Bols de deal nu gesloten. Het bijna 450 jaar oude Lucas Bols is onder meer bekend van dranken als PassoĆ£, Goldstrike en Pisang Ambon en produceert ook jenever. De geschiedenis van familiebedrijf Nolet gaat terug naar 1691. De distilleerder heeft merken als Ketel 1, Proosje van Schiedam en maakt ook gin onder de naam Nolet.

De deal zal worden afgerond op 13 februari. Daarna zal het aan de beurs van Amsterdam genoteerde Lucas Bols als zelfstandige onderneming verdergaan onder de hoede van Nolet. Daarbij blijft de naam Lucas Bols behouden en zal ook het huidige management op zijn plaats blijven.

Gerelateerde artikelen