Overname Italiaanse beurs door Euronext op schema
De deal moet in de eerste helft van dit jaar rondkomen, zo herhaalde de beursuitbater bij de publicatie van de jaarcijfers. Verschillende autoriteiten moeten nog hun akkoord geven voor de deal.
Euronext is al beursuitbater van onder andere de beurzen van Amsterdam en Parijs. Door de overname van Borsa Italiana groeit Euronext uit tot de grootste beursuitbater van Europa. Euronext sloot begin oktober al een overeenkomst met de Londense beursuitbater LSE over de overname. LSE ontvangt 4,3 miljard euro voor de beursuitbater van Milaan.
LSE kreeg van de Europese Commissie eerder te horen dat het de Italiaanse beursuitbater moest afstoten. Dit was nodig om toestemming te krijgen voor de beoogde eigen overname van financieel informatieleverancier Refinitiv.
Euronext profiteerde het afgelopen jaar van de extra activiteiten op de financiële markten. Ook verstevigde het bedrijf zijn marktpositie geholpen door eerdere overnames. De omzet van Euronext nam met dik 30 procent toe tot 884,3 miljoen euro. Zonder het effect van overnames was dit 13 procent. De nettowinst steeg van 222 miljoen euro vorig jaar naar bijna 316 miljoen euro dit jaar.
De handel in aandelen, derivaten, valuta en andere zaken dikte met circa een kwart aan tot 365 miljoen euro. Volgens Euronext loopt het bedrijf ver voor met zijn eerder ingezette groeiplan. De beoogde doelen voor 2022 voor omzet en resultaat werden dit jaar al bereikt.