Overname Fitbit door Google gaat toch door

Amerikaanse techgigant deed waslijst aan toezeggingen aan wantrouwig Europa.

Google mag de maker van stappentellers Fitbit overnemen. Volgens de Europese Commissie brengt de deal de concurrentie niet in gevaar, omdat de activiteiten van Google en Fitbit elkaar maar beperkt overlappen. Wel stelt Brussel strenge voorwaarden aan de deal, zodat Google alle gegevens die Fitbit-horloges registreren niet voor de verkeerde doeleinden kan gebruiken.

Google kondigde eind vorig jaar aan Fitbit over te willen nemen voor 2,1 miljard dollar. Dat Amerikaanse bedrijf maakt onder meer fitnesstrackers en smartwatches waarmee niet alleen tijden van hardlooprondjes worden bijgehouden, maar bijvoorbeeld ook de hartslag.

Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie nog een diepgravend onderzoek in naar de overnameplannen van Google. De mededingingswaakhond in Brussel was bezorgd dat de transactie de al dominante positie van het Amerikaanse techconcern op de onlineadvertentiemarkt zou versterken door de enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens die Fitbit kan leveren.

Om de zorgen te ondervangen heeft Google een hele lijst aan toezeggingen moeten doen. Zo mogen de door Fitbit vergaarde data niet zomaar ingezet worden voor bijvoorbeeld advertenties. Ook moet Google de Fitbit-gegevens opslaan in een aparte 'datasilo', zodat de data niet per ongeluk vermengd raakt met andere gegevens.

Verder heeft Brussel voor in ieder geval de komende tien jaar eisen gesteld ten aanzien van Googles mobiele besturingssysteem Android. Google moet er voor waken dat andere aanbieders van zogeheten wearables hun fitnesstrackers straks ook nog kunnen verbinden met smartphones, en dat ze niet opeens door Google op achterstand gezet worden.

De Europese Commissie houdt Google al langer scherp in de gaten. Onder leiding van EU-commissaris Margrethe Vestager legde de Europese waakhond het concern eerder al drie boetes op voor marktverstorend gedrag bij het mobiele besturingssysteem Android, resultaten van Google Shopping en advertentiedienst AdSense.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen