Overname DeGiro door ABN AMRO ketste af

In 2019 was online broker DeGiro dicht bij een overname door ABN AMRO.

Online broker DeGiro, dat sinds 2017 te koop stond, voerde in 2019 exclusieve onderhandelingen met ABN AMRO over een overname. Nadat een constructie werd bedacht waarbij ABN AMRO 51 procent van de aandelen in handen zou krijgen, haakte de staatsbank plots af.  

Dat meldt het Financieele Dagblad. 

Destijds bediende DeGiro 360.000 klanten in achttien landen. De overname had de positie van ABN AMRO in het buitenland flink kunnen versterken. Door onenigheid in de top van ABN AMRO of de DeGiro wel bij de bank zou passen, twijfels over de door DeGiro geprognosticeerde groei en discussies met toezichthouders over ondermaatse controles op klantdossiers ketste de overname echter af. Pieter van Mierlo, CEO Private Banking van ABN AMRO, overwoog een bedrag van 125 miljoen euro te bieden voor een belang van 51 procent in het online platform.  

Eind 2019 werd DeGiro alsnog overgenomen door de Duitse bank Flatex. Zij betaalden uiteindelijk 250 miljoen euro, waarvan 60 miljoen in contanten werd betaald en de rest in aandelen. Een goede zet van Flatex, zo blijkt achteraf in de cijfers zichtbaar te worden. Sinds de overname groeide het brutobedrijfsresultaat van FlatexDeGiro met 379 procent naar ruim 226 miljoen euro en werd het klantenbestand verdubbeld tot 1,74 miljoen. Daarnaast steeg de aandelenkoers met 228 procent sinds de overname op 16 december 2019.

Gerelateerde artikelen