“Overname Axalta beste verdediging Akzo in strijd tegen PPG”

Het Amerikaanse lakkenbedrijf Axalta Coating Systems biedt AkzoNobel mogelijk een uitweg in het overnamegevecht met PPG Industries. Door de gedaanteverwisseling van prooi naar jager zou Akzo de morrende aandeelhouders tevreden kunnen stellen.

AkzoNobel heeft reeds tweemaal een overnamebod van PPG afgeslagen. Beide keren achtte het Nederlandse chemieconcern het (verbeterde) bod (van 83 euro per aandeel naar 90 euro – slotdividend inbegrepen) ontoereikend. 

Aanval is de beste verdediging
Twee weken geleden lekte uit dat AkzoNobel zelf op zoek is naar een over te nemen prooi. Het zou volgens welingelichte bronnen tegen Het Financieele Dagblad (FD) gaan om het Amerikaanse Axalta Coating Systems.

De Amerikaanse specialist op het gebied van verf voor industriële toepassingen zou een logische stap zijn voor Akzo. Dat vertelde Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer afgelopen zaterdag tegen BNR Nieuwsradio. "Axalta is de nummer twee van de wereld in autolakken (met een marktkapitalisatie van 7,5 miljard dollar), achter AkzoNobel. Wij denken dat er een kans bestaat dat Akzo Axalta gaat kopen. Als we gelijk krijgen, dan hebben we een heel hoog rendement", voorspelt Bender. Axalta zelf is in 2013 door het Amerikaanse chemiebedrijf Dupont afgestoten.

Akzo kan volgens de vermogensbeheerder PPG van het vege lijf houden door branchegenoot Axalta snel in te lijven. "Axalta heeft een hogere groeivoet dan Akzo en zou zo ook waarde kunnen toevoegen voor de Akzo aandeelhouders", zo valt te lezen op de site van Mercurius. Deze aanval zou volgens diverse analisten de beste verdediging zijn. Saillaint detail: ook in Axalta speelt Unilever-belager Warren Buffett een prominente rol: de mega-investeerder houdt een belang van een kleine tien procent en is daarmee de grootste aandeelhouder. 

Afsplitsing chemietak
Aan de hand van het activistische Elliot Advisors, dat een belang van drie procent bezit, hebben meerdere aandeelhouders afgelopen week ervoor gepleit dat Akzo in gesprek moet gaan met PPG. De helft van de ruim 300 institutionele beleggers kreeg een verzoek om een vragenlijst (uitgevoerd door het FD) in te vullen. Daar is de helft op ingegaan, en van die respons bleek 'een overgrote meerderheid' van mening dat AkzoNobel met PPG moet gaan praten.

Mogelijk maakt AkzoNobel de acquisitie van Axalta op 19 april bekend. Dan houdt het Nederlandse chemiebedrijf een investeringsdag waarop het bedrijf zijn nieuwe strategie en de bijgewerkte financiële richtlijnen presenteert. De afsplitsing van de chemietak Speciality Chemicals komt dan ter sprake. De chemiedivisie zou Akzo circa 10 miljard euro moeten opleveren. 

Lees ook: Akzo-voorzitter rekent op bezwaren PPG-deal

 

Gerelateerde artikelen