Oud-topman KPMG Van Breukelen naar Van Gansewinkel

Voormalig KPMG-topman Jurgen van Breukelen wordt de nieuwe president-commissaris bij afvalverwerker Van Gansewinkel. De 46-jarige M&A-specialist stond tussen 2012 en 2014 aan het roer van de Nederlandse tak van KPMG. Eerder gaf hij leiding aan de Corporate Finance-divisie van KPMG.
Het aantrekken van de M&A-specialist zou er op kunnen duiden dat de eigenaren van Van Gansewinkel van de hand willen doen. Afgelopen april droegen private equity-investeerders CVC en KKR hun aandelen over aan circa vijftig schuldeisers van de afvalreus. Dankzij deze herfinanciering verminderde het bedrijf zijn schulden met 60 procent van 809 miljoen naar 320 miljoen euro. Volgens CEO Marc Zwaaneveld werd daarmee een stabiele basis gelegd voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf.
Sprinkhanengedrag
KKR en CVC kochten Van Gansewinkel in 2007 om het bedrijf vervolgens samen te voegen met AVR, dat verbrandingsovens exploiteert. Mede dankzij de crisis nam de schuldenpositie van Van Gansewinkel daarna fors toe. In 2014 boekte het bedrijf een nettoverlies van 549 miljoen euro. Hierbij zat wel een afschrijving op de immateriele vaste activa van 488 miljoen euro inbegrepen. Criticasters van private equity halen de overname van Van Gansewinkel gretig aan als een voorbeeld van ‘sprinkhanengedrag’  onder investeerders. 
Van Breukelen stapte vorig jaar op bij KPMG Nederland nadat het bedrijf diverse malen slecht in het nieuws was geweest, onder meer door mogelijke belastingfraude rond de bouw van het hoofdkantoor. “De kentering die wij maken bij KPMG vraagt om een duidelijk signaal dat ons bedrijf breekt met het recente verleden van verkeerde inschattingen en gemaakt fouten. Dan is het aan mij om dit signaal als eindverantwoordelijke kracht bij te zetten”, zei Van Breukelen destijds. Na zijn aftreden werd Van Breukelen vervangen door voormalig ING-topman Jan Hommen. Eerder deze maand werd bekend dat de nestor in de bestuurlijke wereld wordt opgevolgd door Albert Roell die afkomstig is van KAS Bank. 
Altice
Voor Van Breukelen betekent zijn commissariaat bij KPMG de tweede nieuwe functie in korte tijd. Enkele maanden geleden werd hij benoemd tot non-executive director en chairman bij van de Board of Director bij het Franse Altice. Het internationaal opererende kabel- en telecommunicatiebedrijf heeft een notering aan Euronext Amsterdam en maakte eerder bekend het hoofdkantoor naar de Nederlandse hoofdstad te willen verplaatsen. 
Ook bij de kabelaar kunnen ze Van Breukelens achtergrond in de M&A goed gebruiken. Altice nam dit jaar al diverse bedrijven over. Met de acquisitie van Suddenlink en Cablevision waagde het bedrijf de stap naar de Verenigde Staten. In Europa kocht het AEX-bedrijf PT Portugal en nam het een belang in SFR-Numericable. Daarnaast bracht Altice een bod van tenminste 10 miljard euro uit op het Franse Bouygues.
 
(ANP/MenA.nl) 
Gerelateerde artikelen