Opmaat voor juridische actie tegen Bencis en deelneming Xeikon

De uitspraak van de Ondernemingskamer in Amsterdam in de zaak rondom het voormalige beursfonds Xeikon is de opmaat voor juridische actie.

Dat laat de stichting Xeikonclaim weten.

Rond de overname van de grafische onderneming Xeikon door de Nederlandse private-equitygroep Bencis is op meerdere punten sprake geweest van wanbeleid, aldus de rechter. 

“De beschikking van de Ondernemingskamer maakt volkomen helder op welke wijze voormalige aandeelhouders in het ootje zijn genomen door Xeikon en wie daarvoor verantwoordelijk zijn geweest'', aldus de stichting.

Volgens de stichting hebben ook voormalige aandeelhouders, die in de desbetreffende periode hun aandelen hebben vervreemd, een vordering op het bedrijf en hun voormalige bestuurders. De stichting claimt dat Xeikon en de bieder in nauwe samenwerking:
● Foutieve jaarrekeningen hebben opgemaakt
● Een misleidend prospectus hebben opgesteld
● Bij de aanbeveling van het bod, hun eigen belang hebben laten prevaleren boven het belang van de vennootschap
● Hogere biedingen (waarvan een van een branchegenoot) niet naar de markt hebben gecommuniceerd.

Het ultieme bewijs voor de misleiding vinden we in de recente transactie waarbij Bencis de aandelen Xeikon, zonder waarde toe te voegen aan het bedrijf, binnen anderhalfjaar voor ongeveer de dubbele prijs weet door te verkopen aan een branchegenoot van Xeikon.

Gerelateerde artikelen