“Ook een leuke voetbalwedstrijd wil je winnen”

Corporate finance adviseur Willem Daris van ING verwacht dat onder invloed van strengere regelgeving en toezicht de uitvaart- en levensverzekeraars meer toenadering tot elkaar zullen gaan zoeken.

Trots op?

Corporate finance adviseur Willem Daris van ING: "Voorafgaand aan de verzelfstandiging van de verzekeringsbedrijven van ING hebben we ervoor gekozen om meer kennis van de verzekeringsmarkt op te bouwen om ons beter te positioneren in dit segment. In het verleden werden we nog wel eens gezien als concurrent, wat het soms lastig maakte om een adviesmandaat te krijgen, maar daar hebben we nu veel minder last van. Het is leuk om te zien dat we in de afgelopen twaalf maanden verschillende adviseringstrajecten hebben gedaan met het publieke bod van NN Group op Delta Lloyd, en de verkoop van Unirobe Meeùs Groep (UMG) voor Aegon aan Aon als de meest recente voorbeelden."

Welke deal is u het beste bijgebleven?

"De twee deals met Orangefield Group, waarbij wij als verkoopadviseur intensief betrokken zijn geweest. Wij adviseerden eerst investeerder Foreman Capital in 2010 bij de verkoop van het bedrijf aan private equity-investeerder AAC Capital en daarna waren wij de adviseur van AAC Capital toen Orangefield vijf jaar later weer verkocht werd aan Baring Private Equity. Dat is een mooi traject geweest waarbij we lang bij een onderneming betrokken zijn, de hele ontwikkeling meemaken en bovendien met een mooie uitkomst. Dat is ook belangrijk, want je wilt ook een leuke voetbalwedstrijd winnen."

Welke deals zit(ten)er volgens u aan te komen?

"Door regulering en druk van de toezichthouder zijn kleine verzekeringsmaatschappijen niet in staat om te overleven. Ik verwacht volgend jaar de nodige fusies en overnames in dit deel van de sector. Dat geldt ook voor de intermediairs in de verzekeringsbranche, waar de nodige transacties al hebben plaatsgevonden."

Welke deal had allang beklonken moeten zijn?

"Door het combineren van langleven- en overlijdensrisico’s kunnen levensverzekeraars en uitvaartverzekeraars veel synergievoordelen behalen met M&A. In de uitvaartsector zijn nog veel kleine maatschappijen en coöperaties actief, waardoor verdere consolidatie tot nu toe nog niet heeft plaatsgevonden. Onze verwachting is dat dit in de nabije toekomst zal veranderen."

Grootste overwinning?

"Om tijdens een transactie de controle over alle elementen van het proces te behouden, zodat de competitive tension tot het einde van een traject blijft behouden. "

Grootste fout?

"Niet het gehele proces overzien bij een deal, maar teveel in stapjes denken en te vroeg iemand uitsluiten van een transactie. Ten tweede is de afgelopen jaren de markt omhoog gegaan en er is veel geld beschikbaar, waardoor kopers en adviseurs mogelijk te weinig oog hebben voor waarderingen en risico’s en de verkeerde assets kopen. Een langdurige open relatie tussen koper en adviseur behoedt voor zulke fouten." 

Trends in M&A?

"In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is al langer de trend gaande dat verzekeraars delen van hun portefeuilles, closed books geheten, doorverkopen. Dit zal ook in Nederland gaan gebeuren en kan van redelijke invloed zijn op de sector. In de bankensector zullen de gevestigde instellingen aansluiting zoeken bij of investeringen doen in fintechs."

Grootste bedreiging voor M&A?

"M&A zal altijd onderdeel zijn van een groeistrategie van een bedrijf. Het kan hoogstens vertraagd worden door toezichthouders of regulering. Er bestaat een correlatie tussen de hoogte van de aandelenmarkt en de mate van M&A-activiteit. Het is dus onder andere zaak om de aandelenmarkt goed in de gaten te houden."

Meer deals voor minder geld of minder deals voor meer geld?

"Het leukste is zoveel mogelijk klanten te helpen met transacties. Ik kies voor meer deals."

Gerelateerde artikelen