Ongewis, maar de motor draait

Gaat het nu goed of gaat het nu slecht met de fusie- en overnamemarkt. De meningen hierover zijn verdeeld. Áls we al iets kunnen zeggen over het sentiment in deze markt, dan is het wel dat deze ongewis en stuurloos is.
Door Maarten Vijverberg, partner bij Boer & Croon Corporate Finance en lid van het bestuur van Boer & Croon.  
 
Van stilstand is echter geen sprake. Er vinden ook dit jaar wel degelijk interessante overnames plaats. Zo heeft ASML onlangs Cymer overgenomen, heeft America Movil een kwart van KPN overgenomen, is ING Direct Canada inmiddels in handen van Scotiabank en zo gaat het lijstje nog wel even door. De aantallen transacties zijn weliswaar afgenomen, de volumes zijn nog steeds hoog. Kortom, activiteiten zijn er wel. En dat is ook niet verwonderlijk. Door de crisis zien veel bedrijven zich immers genoodzaakt om te consolideren. Veel winst valt er vaak niet te behalen en schaalvergroting is dan een van de meest effectieve middelen in de strijd om kosten naar beneden te krijgen. Er blijft kortom behoefte aan overnamekandidaten. En ook de aanbodkant is voorzien. Al was het alleen al omdat sommige eigenaren hun opvolging niet rond krijgen en zich genoodzaakt zien hun bedrijf te verkopen. Objectief gezien gaat het spel van vraag  en aanbod dan ook gewoon door. En toch is het geen ‘business as usual’. 
De wereld is groter dan Nederland alleen
Om te beginnen speelt zoals gezegd het marktsentiment een belangrijke rol als het gaat om activiteiten op de fusie- en overnamemarkt. Niemand lijkt te weten in welke richting de markt gaat bewegen. De economische vooruitzichten zijn onduidelijk en dat is direct van invloed op de mate waarin partijen bereid zijn om risico’s te nemen. Men is ronduit terughoudend geworden en die houding bepaalt de onderstroom in de markt. En waar ik in de vorige column nog vooral repte over ‘de prijs’ als belangrijkste struikelblok bij het rond krijgen van de deals, is daar nu wel degelijk de factor ‘financiering’ bij gekomen. De eisen die banken stellen aan leningen zijn fors aangescherpt en ook dit drukt de ‘koopkracht’. 

Maar de wereld is groter dan Nederland alleen. En internationaal gezien gaat het zo slecht nog niet op de fusie- en overnamemarkt. Nederland kan daar van meeprofiteren. De recente overname van het Nederlandse Argos Oil door het Russische conglomeraat Sistema, illustreert dit. Ook het komend jaar zullen internationale overnames naar verwachting gewoon stand houden omdat ook in het internationale speelveld consolidatie troef. En die internationale fusie- en overnamemotor zou wel eens een belangrijke aanjager kunnen zijn voor de lokale markten. De toekomst – nu nog ongewis – zal het  leren.
Gerelateerde artikelen