Onder vuur genomen VEON (VimpelCom) debuteert 4 april aan het Damrak

Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2016 eind februari gaf VEON, het voormalige VimpelCom, al ruchtbaarheid aan een naderende beursnotering. Voor het Noors-Russische telecombedrijf zal de Initial Public Offering (IPO) met de start van het tweede kwartaal uiteindelijk dinsdagochtend plaatsvinden.

Het van oorsprong Russische telecombedrijf VimpelCom heeft al een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De tweede notering moet dinsdagochtend voltrokken worden aan het Damrak, onder de nieuwe naam VEON. Met de nakende beursgang aan het Damrak verkondigde VEON bij de presentatie van de jaarcijfers zijn Europese investeerdersbasis te willen verbreden. 

Samenwerkingsverband
VEON is een wereldwijde Noors-Russische leverancier van telecommunicatiediensten gevestigd in Bermuda, met het hoofdkantoor sinds 2010 aan de Amsterdamse Zuidas. Oud-M&A Award-winnaar James Nolan was tot voor kort nog werkzaam bij VEON. De voormalige fusie- en overnametopman van Philips won in 2011 de Beste M&A Director Award en maakte drie jaar later de overstap naar VimpelCom. 

De onderneming behaalde in 2016 een nettowinst van 2,4 miljard dollar op een omzet van 8,9 miljard dollar. De onderneming is actief in Rusland en de staten van de voormalige Sovjet-Unie en in Pakistan, Algerije, Bangladesh en Laos. In Italië heeft VimpelCom een samenwerkingsverband met het Chinese MediTech-concern Hutchison. Wereldwijd levert het bedrijf diensten aan meer dan 235 miljoen klanten.

Vermeende omkoping
De afgelopen maanden kwam VimpelCom negatief in het nieuws. Het telecombedrijf zou zich in de periode 2006-2012 schuldig hebben gemaakt aan vermeende omkoping bij het verkrijgen van telecomlicenties in Oezbekistan. Het concern schikte in die zaak voor een bedrag van 795 miljoen dollar. De helft van dat bedrag ging naar Nederland, waarmee het de omvangrijkste schikking ooit is voor het Openbaar Ministerie. 

Negatieve publiciteit ontstond ook rond de zaak van het Spaans-Russische telecombedrijf ZED+, waar VimpelCom de grootste afnemer van mobiele applicaties is. Interim-bestuurder Peter Wakkie werd in januari in de boeien geslagen op het vliegveld van Madrid. De advocaat werd beticht van fraude bij een Russische dochteronderneming van ZED+. 


Gerelateerde artikelen