On the deal: Wat ziet het IJslandse Marel in het Gelderse MPS?

De IJslandse verwerker van wit vlees, Marel, neemt de Nederlandse verwerker van rood vlees, MPS, over voor een bedrag van 382 miljoen euro. We stellen Martijn van den Elsen, een betrokken bankier van de Rabobank, zes prangende vragen over de deal.
Het Britse private-equityhuis Equitystone organiseerde onlangs een competitieve veiling voor zijn deelneming MPS, een Gelderse fabrikant van slachtmachines voor de verwerking van rood vlees. In deze auction werd Marel, een grotere branchegenoot die genoteerd staat aan de beurs van Reykjavik, de hoogste bieder met een overnamebod van 382 miljoen euro. Dat bedrag komt neer op iets minder dan tien maal ebitda. De nieuwe eigenaar koopt 100% van de aandelen. 
 
Marel komt uit IJsland en bouwt ook machines voor de verwerking van levensmiddelen, maar richt zich voornamelijk op vis en kippenvlees. En niet onverdienstelijk. Het bedrijf uit de gemeente Garðabær is zelfs het grootste bedrijf van IJsland. De omzet bedroeg vorig jaar 712 miljoen euro en het personeelsbestand bestaat uit meer dan 4000 mensen. Marel bankiert al jaren bij Rabobank en werkt nauw samen met verschillende afdelingen van de Nederlandse bank.
 
Het was ook Rabobank die het Nederlandse Marel al in een vroeg stadium bij zijn strategische klant uit IJsland onder de aandacht bracht. "Marel heeft een goed gevuld orderboek, dat uitstekend uitzicht biedt op resultaten in het volgend jaar en ook daarna," vertelt Martijn van den Elsen in een Q&A aan de M&A Community. Het kan extra productiecapaciteit goed gebruiken.
 
Is 10 maal ebitda hoog voor een bedrijf als MPS?
“De waardering van MPS* is in lijn met de huidige waardering van andere beursgenoteerde bedrijven en vergelijkbare historische transacties. Ook reflecteert de waardering de hoge kwaliteit van de activiteiten, op commercieel, technisch en financieel vlak, die toonaangevend zijn in de industrie.”  
 
*2015 LE EBITDA multiple van circa 9.6x 
Waarom past MPS bij Marel?
"Met de acquisitie van MPS wordt de blind spot in de primary processing van rood vlees, voornamelijk varken en rund, opgevuld. Waar Marel voor de kip- en vissector al voorziet in de gehele slachtlijn, van primaire verwerking tot verdere verwerking, had het bedrijf geen activiteiten binnen primaire verwerking van rood vlees. 
Marel is na acquisitie van MPS in staat om volledige ‘wall-to-wall solutions’ aan te bieden aan haar klanten, op een wereldwijde schaal. De vernieuwde balans binnen de aangeboden productmix is zeer gunstig in termen van het risicoprofiel van de onderneming. Het richten op de verwerking van meerdere diersoorten draagt bij aan stabiele, robuuste groei. Marel en MPS hebben de afgelopen jaren op projectbasis succesvol samen opgetrokken om wall-to-wall-oplossingen te kunnen bieden.
 
Daarnaast heeft MPS een sterke positie in strategische markten zoals Rusland en China waar Marel juist een sterke positie heeft in de Verenigde Staten en Latijns Amerika. De bedrijven vullen elkaar dus ook vanuit een geografisch oogpunt zeer goed aan. De complementaire eigenschappen van de bedrijven zullen een sleutelrol spelen in een sterke en waardetoevoegende groei van Marel in de komende jaren, ondersteund door positieve onderliggende marktontwikkelingen."
 
Vindt de markt dat ook?
"De markt erkent de sterke combinatie van de twee bedrijven en na de aankondiging van de transactie is de koers van Marel met meer dan 10% gestegen. Vanuit het Food & Agri-netwerk van Rabobank is ook in slachthuizen waar de lijnen geïnstalleerd zijn, geobserveerd dat de combinatie van de twee bedrijven verstrekkende strategische waarde heeft."
 
Hoe zit dat precies met de financiering van 670 miljoen?
"Het financieringspakket is gearrangeerd door Rabobank en zal worden gebruikt voor onder meer de financiering van de aankoop van MPS, herfinanciering van de bestaande financieringen van Marel en MPS en werkkapitaalbehoeftes (voor €450m een amortising loan, $100m bullet loan en €125m RCF). De financiering geeft Marel de strategische en operationele flexibiliteit om de groei en waardecreatie te realiseren in de toekomst. De opening leverage (Net debt / EBITDA) zal rond de 3.0x zijn, maar zal door het aantrekkelijke kasstromenprofiel van Marel snel afbetaald kunnen worden." 
Hoe zullen de synergiën er concreet uit gaan zien?
"De synergieën volgen vooral uit de mogelijkheid om een breder en sterker productassortiment aan te beide klantenbestanden, oftewel cross-selling. Door de grote basis aan geïnstalleerde lijnen bij beide bedrijven leidt dit tot een natuurlijke manier om aanvullende oplossingen aan te bieden, voor dezelfde of andere diersoorten. Daarnaast zijn er onder andere synergieën te realiseren in het combineren van de research & development-activiteiten. Door de kennis te combineren kunnen de producten nog sneller ontwikkeld worden en technieken geïntegreerd worden die al gebruikt worden voor andere diersoorten."
 
Verder nog dingen die bijzonder waren aan de transactie?
"De onderhandelingen werden uiteindelijk zaterdag 12 november afgerond en op dezelfde dag werd ook de deal getekend. Marel is zeer verheugd met de overname, en ook analisten en aandeelhouders zijn zeer positief over de deal. Rabobank onderschrijft deze marktreactie en ziet de deal als logisch en strategisch zeer waardevol."
 
Related articles