NXP topman iets teleurgesteld over verkoopprijs RF Power

NXP semiconductors maakt vandaag bekend dat het zijn RF Power business, een afdeling die signaalversterkers maakt, voor $1,8 miljard verkoopt aan JAC Capital, een investeringsmaatschappij van de Chinese overheid. De verkoopprijs lijkt lager te zijn doordat de deal snel moest worden gesloten.

Richard Clemmer, topman van NXP, laat in het persbericht doorschemeren dat hij iets teleurgesteld is over de verkoopprijs. "We would have expected a higher valuation in a regular disposal," aldus Clemmer. De topman doelt er waarschijnlijk op dat tijdsdruk ervoor heeft gezorgd dat het bedrag lager is uitgevallen. 

NXP heeft het geld op dit moment hard nodig. Afgelopen maart kondigde de Nederlandse chipfabrikant aan dat het zijn concurrent Freescale overneemt voor $11,8 miljard (inclusief schulden $16,7 miljard). NXP gaat de opbrengst van de verkoop van RF Power aanwenden voor de financiering van de Freescale deal, zo laat het bedrijf weten in de verklaring. 

De verkoop van RP Power is ook bedoeld om mogelijke bezwaren van de toezichthouder inzake de overname Freescale weg te nemen, zegt een woordvoerder van NXP tegen Bloomberg. NXP wil vermijden dat de fusie met Freescale niet door mag gaan vanwege bezwaren op het gebied van mededinging. 

Al met al dus redenen om RF Power snel te verkopen. Het aan de Nasdaq genoteerde NXP hoopt de deal met JAC Capital halverwege 2015 al af te ronden. 

RF Power wordt ondergebracht in een onafhankelijk bedrijf dat zetelt in Nederland. JAC Capital wordt 100% eigenaar van dit bedrijf. De 2000 personeelsleden, inclusief het management team, blijven na de overname in dienst van de afgesplitste divisie. De nieuwe Chinese eigenaar belooft in het persbericht te blijven investeren in de research & development van het bedrijf. 

De kantoren Deacons, Houthoff Buruma, Deloitte stonden koper JAC Capital bij en De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde verkoper NXP. 

Gerelateerde artikelen