NXP akkoord met miljardenbod Qualcomm ‎

De Eindhovense chipproducent NXP is akkoord gegaan met een miljardenbod van zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Aan het bod van Qualcomm aan NXP, dat genoteerd is aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, hangt een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). Door de beoogde overname ontstaat een chipbedrijf met een jaaromzet van meer dan 30 miljard dollar.

NXP is de vroegere chipdivisie van Philips, die in 2006 werd verzelfstandigd. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. Dat is mede te danken aan de overname vorig jaar van branchegenoot Freescale. Bij NXP werken wereldwijd zo'n 45.000 mensen.

Qualcomm verwacht dat de overname van NXP al direct na afronding aanzienlijk gaat bijdragen aan de winst. Daarnaast biedt de deal volgens het bedrijf kostenvoordelen die in twee jaar tijd oplopen tot 500 miljoen dollar per jaar. Hoe die besparingen precies worden behaald, en of daarbij banen op de tocht komen te staan, is nog onduidelijk.

De Amerikanen verwachten de deal voor eind volgend jaar te kunnen voltooien. Daarvoor is wel goedkeuring nodig van toezichthouders in verscheidene landen. Ook moeten de aandeelhouders van NXP nog toehappen. Pas als Qualcomm zich verzekerd weet van 95 procent van de aandelen, zet het de overname door.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen