NVP Lenteborrel 4 maart: alternatieven nemen rol banken over bij financiering private equity deals

De rol van banken in financiering wordt kleiner en alternatieve financieringsvormen komen er voor in de plaats. Deze verschuiving heeft grote impact op de structuur en deals van private equity en venture capital fondsen. Ferdinand Veenman van KPMG en Philip Houben van de NVP delen need-to-know kennis en gaan in gesprek met een expertpanel over de gevolgen van de verschuiviongen in de financieringswereld voor dealmakers en ondernemers.
Rol van de bank wordt kleiner, alternatieve kapitaalmarkt ontwikkelt zich snel
Hoe verandert de Nederlandse bankensector, en welke alternatieven komen er voor in de plaats? (door Ferdinand Veenman, Partner KPMG Advisory. Specialisatie Debt Advisory). Vanwege regulering moeten banken al enkele jaren drastisch hun balansen verkleinen. Daardoor staan veel activiteiten die banken in het verleden ondernamen onder druk, in het bijzonder de kredietverlening. Ferdinand Veenman zal vanuit zijn rol als hoofd Debt Advisory uitleggen wat de ontwikkelingen zijn, en hoe die zich vertalen naar de dagelijkse praktijk van bedrijven financieren.
 
Daarop volgend zal NVP-voorzitter Philip Houben een parallelle beschouwing houden over hoe deze ontwikkeling specifiek voor private equity en venture capital opgaat. Waar bijvoorbeeld in het verleden meer dan 50% van de fondsenwerving voor private equity van banken kwam, is dat nu richting de 15%. Maar ook met de financiering van deals zijn er veranderingen te merken. Doordat banken minder leverage kunnen leveren bij kleinere deals, voor grotere is het een heel ander verhaal, kijken bedrijven naar alternatieve financieringen. De vraag hiernaar zal in de toekomst toenemen, er zal dus meer alternatief kapitaal moeten komen.
 
Vervolgens gaat een panel van experts verder op de zaak in. Aan het panel nemen deel:
– Philip Houben, Voorzitter NVP
– Ferdinand Veenman, Partner KPMG Advisory, specialisatie Debt Advisory
– Floris Kool, Consultant Main Mezzanine Capital
– Pauline Wink, Partner Hayfin Capital 
– Ewout Wegman, Partner 5square
– Gerard de Kool, Senior Portfoliomanager Delta Lloyd Mezzanine Fund
 
 
Gerelateerde artikelen