NPM Capital neemt belang in ‘superkabelaar’ FibreMax

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:00
NPM Capital neemt een belang van 25% in FibreMax, Nederlands producent van innovatieve kabels. NPM's Jan Willem Baud is verheugd groeikapitaal te kunnen leveren en kijkt uit naar een langdurige samenwerking. Lexence en CORP. leverden advies rondom de deal.
FibreMax, 5 jaar geleden opgericht door Rinze van der Schuit, is een Friese producent van statische kabels, waarbij via een uniek procedé een superkabel gemaakt wordt die lichter, sterker en duurzamer is dan traditionele staalkabels. De kabel, die tot 5000 meter lang kan zijn, is bij dezelfde breekkracht 80 tot 90% lichter dan staalkabel en 10% dunner. Met het groeikapitaal dat NPM Capital als nieuwe aandeelhouder inbrengt, gaat de onderneming een verkooporganisatie opzetten die de superkabel gaat afzetten in mijnbouw, offshore, bouw en constructie, zwaar transport en zware industriële toepassingen. FibreMax ziet inmiddels grote orders en aanvragen binnenkomen uit verschillende wereldwijde industrieën.

NPM Capital werd bijgestaan door CORP, in een team van Eric de Best en Jurriaan Hermans. In een reactie laat De Best weten dat het innovatieve karakter van FibreMax de deal bijzonder maakt. "Een potentiële game changer voor de kabelindustrie; een mooie deal voor NPM. Private equity en venture capital is een primaire focus van ons kantoor en zodoende kennen we de meeste spelers op de markt vrij goed. We hebben de afgelopen 12 maanden meerdere transacties voor NPM mogen begeleiden en het was uiteraard leuk om ook voor deze transactie weer gevraagd te worden."

De Best verwacht later in het jaar meer venture capital deals, mede als gevolg van schaarste van kansen. "Voor groeifinanciering waren sowieso al weinig alternatieven beschikbaar anders dan venture capital. Dat is de afgelopen jaren niet beter geworden. Aan de vraagkant zou het voor venture capital dus goed moeten zitten zou je zeggen. Aan de aanbod kant zou ook een impuls kunnen komen nu goede buy-out assets schaars zijn en de concurrentie om die assets hevig, als gevolg waarvan bepaalde private equity spelers hun focus wellicht deels verleggen naar groeifinanciering."


FibreMax werd geadviseerd door Joost Houtman en Marijn Steketee van Lexence. Houtman verkreeg de opdracht via Jeroen Goud van Aurumar Capital. Houtman: "Het nieuwe kapitaal zal door FibreMax worden aangewend voor een substantiële uitbreiding van de verkoopafdeling en het opzetten van buitenlandse vestigingen. Fibremax beschikt over een unieke technologie. Voor nieuwe technologieën geldt vaak dat daar nog niet bewezen markten bij horen. In dit geval is de nieuwe technologie toepasbaar in een hele grote, bestaande markt. Dit betekent dat een snelle, grote omzetgroei heel realistisch is. Voor de contractdocumentatie bracht dit als bijzonderheid met zich mee dat, meer dan bij deals van vergelijkbare omvang, diende te worden voorzien in allerlei toekomstscenario’s voor een onderneming van een veel grotere omvang."    

   

NPM Capital laat weten opgetogen te zijn over de participatie omdat die perfect past in de missie van de participatiemaatschappij. CEO Jan Willem Baud: “FibreMax heeft een uniek product dat de kabelindustrie gaat veranderen. Wij verstrekken graag het groeikapitaal dat nodig is om het potentieel van deze onderneming te helpen realiseren, zo lang als deze expansiefase duurt en zo ver als die reikt. Wij kijken uit naar een lange, duurzame samenwerking en zijn erg content dat FibreMax onderdeel gaat uitmaken van de NPM-familie.”
 
 
Gerelateerde artikelen