Noors staatsfonds eist klimaatdoel van bedrijf waarin het belegt
Het staatsinvesteringsfonds van Noorwegen, het grootste ter wereld, eist dat alle bedrijven waarin het geld steekt voor 2050 per saldo geen CO2 meer uitstoten. Op dit moment heeft slechts één tiende van de bedrijven in het fonds doelstellingen die dit mogelijk maken, schrijven topbestuurders van het fonds met 1,2 biljoen dollar aan belegd vermogen.
Als eerste pakt de vermogensbeheerdivisie van de Noorse centrale bank, die het fonds bestiert, de grootste vervuilers aan. Topman Nicolai Tangen en de topvrouw voor goed bestuur Carine Smith Ihenacho eisen daarbij "geloofwaardige" tussentijdse doelstellingen, schrijven ze in een opiniestuk in de Noorse zakenkrant Dagens Naeringsliv. De bedrijven moeten zowel de directe als indirecte uitstoot aanpakken.
Het Noorse staatsfonds wil het liefst zijn belangen in bedrijven aanhouden om ze te dwingen in actie te komen, maar houdt de optie open om afscheid te nemen van belangen in onwillige bedrijven. "Het lost de klimaatcrisis niet op als we bedrijven in de uitverkoop doen. Maar we overwegen het wel te doen met bedrijven met grote klimaatrisico's die geen klimaatplannen hebben."
Het staatsinvesteringsfonds kwam tot stand met de grote opbrengsten van de olievondsten in Noorwegen. Het bedrijf bezit aandelen van ongeveer 9.000 bedrijven, waaronder veel Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Volgens de site van de Noorse centrale bank bezit het fonds bijna 1,5 procent van alle aandelen van beursgenoteerde bedrijven in de wereld.
Milieudefensie spreekt in een reactie van goed nieuws. De organisatie hoopt dat anderen het voorbeeld volgen en ook Nederlandse financiële instellingen "geloofwaardige klimaatplannen" gaan eisen.