Nominatie Best Small Cap: Digital Insurance Group

De eerste digitale tussenpersoon van Europa, KNIP, en de in Amsterdam gevestigde leverancier van vergelijkingssoftware Komparu zijn een fusie aangegaan, waardoor een toonaangevend Europees digitaal verzekeringsplatform is ontstaan: de Digital Insurance Group. Deze pitch is ingezonden door Lexence.

Beschrijving van de deal

Deze pan-Europese partnership brengt twee InsurTech innovators samen tot een complementair digitaal verzekeringsplatform. Knip lanceerde in 2014 Europa’s eerste digitale verzekeringsadviseur, gebruikmakend van technologie, data-analyse en robotadvies voor de consumentenverzekeringsmarkt. Deze baanbrekende dienst stelt klanten in staat om hun verzekeringspolissen, van meer dan 100 aanbieders, in één app te monitoren en te beheren, waarbij machine learning wordt gebruikt om hiaten te identificeren en on-demand producten te leveren die voldoen aan de individuele verzekeringsbehoeften van de consument.

Het in 2013 gestarte Komparu is snel uitgegroeid tot marktleider op het gebied van op SaaS gebaseerde vergelijkingstools en afsluitstraten voor verzekeringen. Klanten en partners van Komparu zijn onder andere UMG-groep (Meeùs en IAK), Awin (voorheen zanox), Achmea groep, Sanoma en nog 350 andere klanten. Door de fusie met Knip kan deze InsurTech innovator een end-to-end oplossing voor partners leveren en wordt het geografische bereik van de gehele groep vergroot. De fusie wordt ondersteund door financiering van de bestaande investeerders Orange Growth Capital, Route 66 Ventures, Red Alpine en QED.

Datum van de deal

29 juni 2017 – Bekijk de deal in de database

Waarom is dit de beste Small Cap Deal?

Door de fusie tussen het Nederlandse Komparu B.V. en het Zwitserse Knip AG ontstond meteen een leidend en toonaangevend Europees digitaal verzekeringsplatform. Knip lanceerde in 2014 Europa’s eerste digitale verzekeringsadviseur, gebruikmakend van technologie, data-analyse en robotadvies voor de consumentenverzekeringsmarkt. Deze baanbrekende dienst stelt klanten in staat om hun verzekeringspolissen, van meer dan 100 aanbieders, in één app te monitoren en te beheren, waarbij machine learning wordt gebruikt om hiaten te identificeren en on-demand producten te leveren die voldoen aan de individuele verzekeringsbehoeften van de consument. Vóór de fusie was Knip vooral actief op de Zwitserse en Duitse markt.

Als gevolg van de fusie, wordt middels dit platform 1/3 van de Europese verzekeringsmarkt bediend waar zo’n 1.1 biljoen euro in omgaat. Het in 2013 gestarte Komparu is snel uitgegroeid tot marktleider op het gebied van op SaaS gebaseerde vergelijkingstools en afsluitstraten voor verzekeringen. Klanten en partners van Komparu zijn onder andere UMG-groep (Meeùs en IAK), Awin (voorheen zanox), Achmea groep, Sanoma en nog 350 andere klanten. Door de fusie met Knip kan deze InsurTech innovator een end-to-end oplossing voor partners leveren en wordt het geografische bereik van de gehele groep vergroot. Een win-win situatie voor beide partijen zoals ook aangegeven door Ingo Weber (CEO van Digital Insurance Group): “Deze fusie is een spannende stap die twee innovatieve InsurTech bedrijven zal samenvoegen en daarmee een belangrijke rol in de verzekeringssector van Europa zal spelen. Het is een belangrijke mijlpaal voor deze snelgroeiende sector, die gebruikmaakt van disruptieve technologieën om innovatie te leveren aan een verzekeringsindustrie waarin een multi-biljoen dollar omgaat.”

Wat onderscheidt deze deal van andere Small Cap Deals?

Zowel Knip en Komparu hadden een behoorlijk aantal aandeelhouders waardoor er bij de transactie en de bijbehorende transactiedocumentatie meer dan twintig partijen waren betrokken, waaronder een aantal investeerders. Dit maakte het proces hieromtrent redelijk complex en kende derhalve een bijzondere dynamiek, mede gezien het korte tijdsbestek waarbinnen de transactie uiteindelijk is afgerond. Echter, nu transactie een leidend en toonaangevend Europees digitaal verzekeringsplatform deed ontstaan, waren alle betrokken partijen zich bewust van de unieke synergie tussen beide partijen wat maakte dat de transactie uiteindelijk binnen dit tijdsbestek afgerond kon worden. Daarbij kende de transactie een grensoverschrijdende component nu Knip een Zwitserse entiteit was waardoor er ook veelvuldig geschakeld moest worden met Kellerhals-carrard, de bij de transactie betrokken Zwitserse juridische adviseur.

Wat was het meest uitdagende component van de deal?

Het korte tijdsbestek waarbinnen deze transactie moest zijn afgerond en de vele partijen uit verschillende jurisdicties waarmee moest worden geschakeld. Nadat de partijen op hoofdlijnen overeenstemming hadden bereikt, is binnen een periode van ongeveer één week alle transactiedocumentatie opgesteld en getekend waarna de fusie tot stand werd gebracht.

—–

M&A Awards 2017: Stem op uw favoriete Best Small Cap Deal 2017
Wie valt er 14 december in de prijzen tijdens de M&A Awards 2017? Stem nu mee:
Waar grote deals vaak ontstaan uit een koker van juridisch dichtgetimmerde documenten, een krijgsmacht aan adviseurs en een door McKinsey goed gekeurde overnamestrategie, daar worden de small caps juist gekenmerkt door emoties, ondernemersinstinct en onderhandelingskwaliteiten. Zeker een mooi genre dus, die small caps. Geef uw stem daarom in alle wijsheid aan de beste deal. Ga naar alle nominaties voor de Best Small Cap Deal.

Bekijk alle Small Cap Deals & stem direct

Tip: Bezoek 14 december de M&A Awards 2017, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.

Gerelateerde artikelen