NN gaat 60 miljoen euro extra bezuinigen

Deze komen bovenop de besparingen die na de overname van Delta Lloyd zijn aangekondigd.

Verzekeraar NN Group wil tegen 2020 circa 350 miljoen euro aan kosten besparen. Dat doet het bedrijf enerzijds door afdelingen bij elkaar onder te brengen en kantoren te sluiten. Ook zijn er besparingsvoordelen uit de overname van Delta Lloyd. Ontslagen worden niet uitgesloten, al wilde NN niet ingaan op aantallen. Ook omdat het tempo van de kostenreducties per afdeling verschillend is.

Volgens het bedrijf ligt het besparingsdoel 60 miljoen tot 70 miljoen euro boven eerdere aankondigingen. Zo werd eind 2016 nog bekendgemaakt dat de overname van Delta Lloyd circa 150 miljoen aan voordelen zou opleveren. Daarnaast had het bedrijf nog een aantal lopende besparingsprogramma's.

NN kwam met de mededeling donderdag voorafgaand aan een investeerdersdag. De verzekeraar heeft als doel op de middellange termijn een operationele groei van 5 tot 7 procent te behalen. Het volledig inpassen van de activiteiten van Delta Lloyd bij NN verwacht het concern eveneens rond 2020 te hebben afgerond.

Topman Lard Friese wees er op dat de kostenbasis van NN momenteel een kwart lager ligt dan in 2013. Hij zei daarbij dat sommige divisies nog niet naar volle tevredenheid presteerden, zoals niet-levensverzekeringen die te weinig winstgevend zijn en de te lage instroom bij de afdeling vermogensbeheer. NN zal ook gaan inzetten op nieuwe technologieën en digitale innovatie.

De helft van de aangekondigde kostenbesparingen moeten voor eind 2018 gerealiseerd zijn. Daarbij bevestigde het bedrijf dat het doel om meer geld naar aandeelhouders te laten vloeien overeind blijft. Het beleid blijft om 40 tot 50 procent van de winst over te maken. Door de overname van Delta Lloyd zal dit percentage in 2018 naar verwachting wel iets hoger uitvallen.

Het aandeel NN won donderdag in de ochtendhandel in de AEX-index in Amsterdam 1,4 procent aan beurswaarde tot 36,42 euro.

(ANP)

Gerelateerde artikelen