‘NMa moet beter opletten hoe het voorwaarden aan overnames formuleert’

"De NMa moet beter opletten hoe het de voorwaarden aan overnames formuleert en bestuurders en commissarissen weten dat ze een boete kunnen krijgen als ze de voorwaarde van de NMa niet goed naleven.” Dat concludeert mededingingsadvocaat Weyer VerLoren van Themaat van Houthoff Buruma (foto) op basis van de uitspraak van de rechter in de zaak NMa/Wegener.
Vijf bestuurders en commissarissen van uitgeverij Wegener hebben een boete opgelegd gekregen voor het niet goed opvolgen van de voorwaarden van de NMa bij een overname van dagbladen van VNU. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de boete voor drie bestuurders is verlaagd en twee commissarissen helemaal geen boete hoefden te betalen. 
 
Volgens VerLoren van Themaat is de verlaging en schrapping van de boete een goede les voor de NMa. “De voorwaarden die werden gesteld aan de overname waren vlees nog vis.”  In 2000 kocht Wegener de VNU Dagbladen. Bij deze overname beloofde Wegener dat één van de VNU-kranten, de Brabantse BN/De Stem, onafhankelijk zou blijven opereren. Wegener was al eigenaar van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) en BN/DE stem had ook een editie gericht op Zeeland. De NMa stelde als voorwaarde dat de redacties van beide kranten gescheiden zouden blijven en dat de kranten ieder een eigen bestuur en een eigen raad van commissarissen houden. “Deze constructie was vragen om moeilijkheden. Krantenuitgevers liggen onder een enorme winstdruk en moesten alles doen om kosten te besparen”, zegt VerLoren van Themaat.
 
Commissarissen blijven toezichthouders 
De positie van de commissarissen van Wegener speelde een speciale rol in de uitspraak van de rechter. De boetes van de NMa waren bestemd voor ‘feitelijk leidinggevenden’ van Wegener. Volgens de NMa vallen daar ook de commissarissen van Wegener onder. De rechter was het daar niet mee eens. “Commissarissen zijn belangrijk voor een bedrijf, maar het blijven toezichthouders. Zo heeft de rechter het in deze zaak ook uitgelegd”, zegt VerLoren van Themaat.
 
Los van de zaak Wegener/VNU ziet de advocaat de rol van de commissaris groeien. “De rol van de commissaris wordt steeds professioneler en er worden grotere eisen aan gesteld”, constateert VerLoren van Themaat. Door de groeiende rol worden commissarissen ook een belangrijkere opdrachtgever voor advocaten en andere adviseurs. “Je ziet de laatste vijf jaar vaker dat commissarissen eigen adviseurs hebben bij grote transacties en zich meer bemoeien met de selectie van adviseurs. Dat komt ook omdat ze vaak bestuurders zijn bij andere ondernemingen en zo ook vaak eigen ervaring hebben met M&A transacties”, zegt VerLoren van Themaat.
 
Gerelateerde artikelen