Nieuwjaarsborrel: M&A gaat los

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:58
“In 2018 meer grote deals, meer economische groei. Kennis inkopen. We gaan los!" Het welkomstwoord van Pieter van Duijvenvoorde, Partner Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS, zet meteen de toon op de M&A nieuwjaarsborrel. "En de Brexit? Die doet er volgens 230 door ons geënquêteerden niet toe!”

>> Bekijk hier de foto's

Champagne, hapjes, maar vooral optimisme en vrolijkheid troef in het hagelnieuwe kantoor van CMS aan de Zuidas waar ruim 110 gasten waren. Ook bij het drietal sprekers dat op uitnodiging van Alex van Groningen het woord voert. 

Frank Verbeek, Managing Partner bij IMPROVED Corporate Finance & Drake Star Partners (Genomineerd Best M&A Advisor Midmarket 2017): “Verdie

nt Donald Trump complimenten? Nee hoor, onder Obama deed de Amerikaanse beurs het beter! Bedrijven uit de VS hebben gelukkig veel cash en durven in Europa te kopen.” 

Alexander Olgers, Partner Deloitte en Genomineerd Best Debt Advisor 2017: “Mee eens!” 

Niels Jonker, Director Acquisitie Finance MID-market Rabobank (Winnaar Best Young M&A Talent 2017): “Maatschappelijke thema’s. Het milieu, sustainability… Ze worden steeds belangrijker. En, al zou je het willen, onomkeerbaar.” 

Op de vraag van Kevin Mottard van Alex van Groningen of ‘we’ bevreesd moeten zijn voor een oorlog tussen Noord-Korea en de VS is het drietal eensgezind en klinkt een volmondig:  “Nee, gaat niet gebeuren!” 

Rotsvast geloof in de toekomst

Gelukkig maar, want dit is niet de avond om te somberen of over oorlog en malaise te mijmeren. Rotsvast geloof in de toekomst, voert de boventoon. Ook als het gaat om nieuwe ontwikkelingen. Zo verwacht Niels Jonker de komende vijf jaar veel van cryptovaluta en blockchain. Brengt Alexander Olgers het nieuws dat Deloitte Debt Advisory in België de deuren opent en denkt Frank Verbeek dat het goed is om de nieuwe Europese privacywetgeving – eind mei treedt die GDPR in werking – in de gaten te houden. Ook kijkt Frank Verbeek nog even terug op de succesvolle verkoop van laadpalenaanbieder NewMotion aan Shell. “Je verkoopt iets aan je grote vijand. Zo lijkt het misschien. Maar nee hoor, die zogenaamde vijand heeft anderen nodig. Het heeft allemaal ook met human capital te maken. Talenten willen werken bij bedrijven die het milieu serieus nemen. En ook dat is een niet terug te draaien ontwikkeling.” 

Later, bij de borrel, laat Verbeek nog wat los over de deal tussen Shell en NewMotion. “In Noorwegen rijdt 25 procent elektrisch, daar kijken ze je raar aan als je m

et een diesel of benzineauto aankomt tuffen. Nederland loopt achter, met 6 procent. En de Duitsers, die halen een schamele 1 procent. Maar change is coming. De ommezwaai is onstuitbaar. Iemand van Shell zei na de deal met NewMotion ‘dit moet een bedrijf van 1 miljard worden.’ En zelfs topmerken van sportwagen fabrikanten als Porsche, Aston Martin en Maserati zetten nu vol in op elektrisch. Stel je voor. Maserati. Aan de stekker.”

Meer, maar voor minder geld

Bij diezelfde borrel een olijke discussie, met een hoofdrol voor de goedlachse professor Bert de Groot, Erasmus School of Economics: “Wij doen onderzoek naar risicogedrag en naar narcisme. Onder CEO’s en CFO’s. O, dat laatste vind je interessant? Nou, misschien verrassend. Maar CFO’s scoren wat dat betreft dus net ietsje hoger dan CEO’s. En als ik dan, tijdens het doceren, voor zo’n klas financials sta en vier super narcisten in de schoolbanken zie… Dan kijk ik ze aan, dan lachen we. Dan weten ze het!”

Olijk tijdens deze nieuwjaarsborrel is ook Maasbert Schouten van investeringsmaatschappij NV MaasInvest. Hij verwacht voor 2018 vooral veel deals aan de onderkant van de markt. Vooruitkijkend: “Meer, maar voor minder geld.” Terugkijkend op wat was: “Kopen en vervolgens verkopen van voetbalclub Vitesse aan een Georgier… Het is en blijft een prachtige ‘tombstone’.“ 

Motto van de investeerder: “Je moet uitsluitend spijt hebben van de dingen die je niet hebt gedaan. En dus beslist nooit van de dingen die je wel deed…” Met een vette knipoog: “Nee, geloof me, ik zeg nooit iets dat onverstandig is!”    

Lees meer over de enquete van CMS: CMS EUROPEAN M&A OUTLOOK 2017

——————————
Save the date in 2018

Ontmoet professionals in M&A, corporate finance en private equity op inspirerende M&A-evenementen, zoals:
Private Equity Summit 2018 op 7 maart op Strandzuid, Amsterdam
Corporate M&A Forum op 11 april bij Intertrust, Amsterdam
ECM Zomerforum op 20 juni in Amsterdam

Ontmoet CFO's en Financieel Directeuren tijdens toonaangevende CFO-evenementen, zoals:
CFO Day België 2018 op 22 maart in Kasteel Wolvenbos, Kapellen (BE)
Leadership in Finance Summit 2018 op 18 april in Spant, Bussum
CFO Day Nederland 2018 op 6 juni in Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

Gerelateerde artikelen