Nieuwjaarsborrel: Banken en schuldfondsen agressief bij financiering overnames mooie bedrijven
Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:17
Bij mooie bedrijven buitelen banken en schuldfondsen over elkaar heen om financiering te verstrekken. Er is enorm veel liquiditeit in de markt en banken gaan agressief de markt op. Met goedkope leningen en lichte convenanten als gevolg. Dat concludeert het expertpanel over alternatieve financiering tijdens de drukbezochte nieuwjaarsborrel van de CFO en M&A Community bij Houthoff Buruma.
Bekijk de foto´s van de CFO en M&A Nieuwjaarsborrel bij Houthoff Buruma >>>
CFO Community Manager Kevin Mottard heeft zin in het nieuwe jaar en deelt met de aanwezigen zijn plannen voor de CFO Community in 2015. Hij nodigt iedereen uit te participeren in het thema “Put your business in the fast lane”. Hoofdredacteur Willem van Oosten van de M&A Community nodigt de aanwezige CFO’s en dealmakers uit goed samen te werken om zo meer deals te sluiten in 2015 en de successen te delen tijdens de M&A Fora georganiseerd door de M&A Community. De heren danken Houthoff Buruma voor de gastvrijheid. Het advocatenkantoor is recent partner geworden van de CFO Community en al meerdere jaren partner van de M&A Community.
Na het welkomstwoord van Mottard en Van Oosten verzorgt partner Asset Finance & Structured Finance Jessica Terpstra (foto rechts) van Houthoff Buruma de inhoudelijke aftrap van het nieuwe jaar. Bijna de helft van de aanwezigen in de zaal was betrokken bij bedrijfs- en/of overnamefinancieringen. In haar presentatie voor dit expertpubliek gaf Terpstra een mooi overzicht van de alternatieve financieringsbronnen. Blijkens de vele mediaberichten een ‘hot topic’. Senior bankfinanciering is er volop, mezzanine lending is weer helemaal terug, corporates gaan andere corporates financieren, crowdfunding, private placements in de VS en Europa en de high yield bond-markt is booming. Terpstra ziet veel beweging in de markt. Nieuwe toetreders nemen banktaken over en banken bedenken nieuwe producten en diensten. Ook professioneel is er veel beweging, zoals bankiers die overstappen naar andere bedrijven die alternatieve financiering verschaffen, zoals schuldfondsen.
“Bij banken is iets bijzonders aan de hand. Zij trekken zich terug als gevolg van Basel III. Allemaal kommer en kwel, maar wel een enorme liquiditeit waardoor banken elkaar bijna van de bank drukken om bedrijven kredieten te verschaffen en gebruiken convenanten die heel erg ‘light’ zijn.” Terpstra constateert in haar praktijk dat veel Nederlandse bedrijven gebruik maken van de diepe Amerikaanse markt voor het direct plaatsen van obligaties (private placements). Ook in Europa is de markt voor private placements in opkomst, maar ontbreekt het nog aan een echte standaard. De schuldfondsen zijn ook sterk in opkomst. Terpstra constateert dat er steeds meer schuldfondsen, veel vanuit Londen, bedrijven financieren.
Splitsing in markt financiering
Na de aftrap deelden financieringsexperts Erwin de Jong, Managing Director Delta Lloyd Mezzanine Fund, en Alexander Olgers, Partner Corporate Finance Debt Advisory bij Deloitte vanuit hun expertisegebied hun visie op de markt. Onder leiding van moderator Willem van Oosten. Olgers: “Uit onze praktijk zien we dat financiering niet moeilijker is, maar dat de markt sterk gedifferentieerd is. De banken zijn zeker niet teruggetrokken uit de financieringsmarkt. Er is een competitief speelveld in een liquide markt.” De Jong ziet ook een splitsing in de markt. “Als je als bedrijf in het juiste bakje valt van de bank dan staan ze in de rij. Nu zie je zeker structuren langskomen die zeker agressiever zijn dan voor 2007 en bieden zij kredieten met soepele convenanten (covenant light structuren).” De Jong constateert da veel MKB bedrijven buiten de boot vallen en dat crowd-funding platforms daar een rol in kunnen spelen. Mezzanine financiering wordt gebruikt door bedrijven die geen bankfinanciering kunnen krijgen om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat ze een overname willen financieren waarvan het risico voor een bank net te hoog ligt. De Jong ziet een groeiende vraag naar deze vorm van financiering.
Na de scherpe analyse van de dealmakers voegde Aad Lagerburg, International Controller bij Oxbow Energy Solutions, zich bij het panel en ging de discussie los. Het Amerikaanse Oxbow is een van de grootste onafhankelijke verkopers van bijproducten uit de olie- en gasindustrie. In groot contrast met de regenboog aan financieringsmogelijkheden die werden gepresenteerd door Terpstra, Olgers en De Jong blijkt dat Oxbow vooral gebruik maakt van conservatievere vormen van financiering. In 2014 heeft Oxbow een aantal overnames gedaan, waaronder een overname in Nederland. “De financiering is gedaan vanuit onze groepsfinanciering, welke qua vorm ‘conservatief’ is te noemen, in vergelijking met de financieringsvormen zoals genoemd door de dealmakers.
Vijftig procent leveraged buy-outs gefinancierd door schuldfondsen
Olgers ziet in Oxbow een goed voorbeeld van de praktijk. “We lezen dagelijks dat het moeilijk is kredieten te krijgen bij banken, maar de praktijk blijkt minder weerbarstig. Als de assets juist zijn en de business klopt, dan zijn er zeker bankaire oplossingen voor.” Bij andere transacties komt alternatieve financiering eerder aan bod. “Je ziet nu dat bijna vijftig procent van de leverage buy-outs (LBO’s) in worden gefinancierd door schuldfondsen. Het percentage van de covenant-light financieringen voor LBO’s in de UK zijn nu 15 procent. In 2007 was dat ongeveer 7 a 8 procent”, zegt Olgers.
Lagerburg merkt ook dat er meer ruimte gekomen is bij het aangaan van kredieten. In het algemeen constateert hij dat er meer mogelijk is om te variëren in de manier en de termijn van aflossing van een krediet bij banken en dat het mogelijk is om langere looptijden af te dingen.
De Jong ziet ook dat private equity bedrijven hun invloed uitoefenen op de markt voor LBO-financiering. “Opvallend veel private equity funds beschikken over substantiële niet geïnvesteerde sommen geld. Ondertussen is het aantal transacties nog niet op het niveau van voor 2007. Als gevolg hiervan kiest een aantal partijen er voor om met minder leverage (vreemd vermogen) iets meer equity (eigen vermogen) aan het werk te zetten.”
De panelleden gaan ook in op de kansen voor bedrijven op de markt voor private placements, de ontwikkeling van de Europese private placement markt, de groeiende concurrentie in het financieringsveld, crowdfunding en omgaan met risico’s. De aanwezigen in de zaal delen mee in de discussie. Zij geven hun kijk op het nut van alternatieve financiering voor het eigen bedrijf, de noodzaak van oplossingen voor het MKB en de toepassing unitranche-financiering bij Nederlandse overnames.
Na het panel worden de aanwezigen uitgenodigd om verder te praten over financiering tijdens de drukbezochte CFO en M&A Nieuwjaarsborrel volledige gefinancierd door Houthoff Buruma. Onder het genot van een goed glas champagne spraken de dealmakers en CFO’s verder en legden zij nieuwe deals in de week.
Bekijk de foto´s van de CFO en M&A Nieuwjaarsborrel bij Houthoff Buruma >>>